Page 13 - De Tuin in vier seizoenen
P. 13
AANBEVOLEN SOORTEN
Hen Kuijf beveelt voor ons soms zo weerbarstige klimaat een aantal soorten aan.
Cistus creticus: opvallende verschijning met donker- groen blad en lilapaarse bloemen. Compacte groei- wijze, hoogte 60 cm. Cistus purpureus: bereikt een hoogte en breedte van een meter en kent een vrij com- pacte groeiwijze. Boemen helder rozerood met op elk bloemblad een donkerrode vlek tegen de gele meeldra- den aan. Cistus pulverulentus: compacte groeiwijze, de planten worden niet hoger en breder dan 60 cm. De purperroze bloemen zijn egaal gekleurd. Opvallend grijs blad. Cistus salviifolius: Het groene, kleine blad wordt in de voorzomer als het ware bedekt met een zee aan geheel witte bloemetjes. Cistus florentinus: wordt niet hoger dan een halve meter. De kleine bloemetjes verschijnen en masse. Cistus corbariensis: 70 cm. hoog bij een breedte van anderhalve meter, overvloedige pracht aan zuiver witte bloemen van 4 cm. Cistus albidus: kan een hoogte bereiken van 70 cm. De bloemen zijn niet wit, zoals de naam doet vermoeden, maar lilaroze met soms geelachtige vlekken op de bloembladen. Het blad is wollig behaard. Cistus x argenteus ‘Peggy Sammons’: wat kleinere, compact opgaand groeiende cultivar met bleekroze bloemen van 5 cm. doorsnee. Cistus ladanifer: één van de belangrijkste leveranciers van de grondstof voor parfum. Bereikt een hoogte van 1 tot anderhalve meter. Het blad is mal en lang, soms wel 10 cm. De bloemen zijn wit met een rode vlek op elk bloemblad
en bereiken een doorsnede van 8 tot 10 cm. Cistus x aquilari: hybride tussen C. ladanifer en C. populifolius. Zowel de hoogte als breedte bedragen op den duur anderhalve meter. Helderwitte bloemen, die een door- snede hebben van rond de 10 cm. De vlekken van de cultivar ‘Maculatus’ hebben een diepere rode kleur. ‘Immaculatus’ is effen gekleurd en heeft geen vlek. Cis- tus lusitanicus: kruising tussen Cistus ladanifer en Cistus hirsitum. De plant bereikt slechts een hoogte van 60 cm. en heeft witte bloemen van 6 cm. doorsnede, die op elk bloemblad een rode vlek hebben. Cistus x danse- reaui ‘Decumbens’: laag groeiende plant met een sprei- dende groeiwijze met smal enigszins kleverig blad. Deze vorm bloeit relatief lang door. Cistus x ‘Silver Pink’: alhoewel deze bekend staat als een minder win- terharde soort, is de cultivar ‘Silver Pink’ prima bestand tegen onze winters. De kleur is roze met een zilveren zweem over de bloem. Cistus oblongifolius: deze soort, eigenlijk een kruising tussen C. laurifolius en C. inflatus, staat bekend als de meest winterharde Cistus in Nederland. Bloemkleur zuiver wit, doorsnede van 4 cm. Deze Cistus kan uitgroeien tot een struik van soms meer dan anderhalve meter hoogte!
Cistus kent een verwante soort, Halimium. Deze soort is echter minder winterhard, dus die zult u niet of nauwe- lijks bij ons aantreffen. Uitzonderding vormt de kruising met de Cistus, de zachtgele Halimiocistus winto- nenis, die met zijn fraaie bloemen nog wel eens wordt aangeplant. ❧
Informatie
Tuincentrum Rosina en boomkwekerij H.J.M. Kuijf Mennonietenbuurt 116 A
1427 BC Uithoorn (Amstelhoek) T+31(0)297561024 www.tuincentrumrosina.nl Maandag-zaterdag van 8.00-17.00 uur.
Naast Cistus-soorten onder andere Clematis Golden Tiara en andere kleinbloemige Clematissen, Campsis Indian Summer, Trachelospermum jasminoides (Toscaanse Jasmijn), Caryopteris, Perovskia en de nieuwe Potentilla Pink Paradise.
Lezersaanbieding!
Speciaal voor de lezers van De Tuin in vier seizoenen biedt Hen Kuijf drie verschillende soorten Cistus aan voor € 12,50. Neem dit blad, of een kopie van deze pagina, mee.
DE TUIN in vier seizoenen 13


































































































   11   12   13   14   15