Kasteeltuinen Arcen

/Kasteeltuinen Arcen
Laden Evenementen

De lente is in aantocht en dat betekent dat Kasteeltuinen Arcen vanaf woensdag 1 april 2020 haar poorten zal openen voor een nieuw seizoen tuinbeleving volop inspirerende groenevenementen en activiteiten. Het park heeft tijdens de winter een kleine metamorfose ondergaan met aanpassingen en toevoegingen aan tuinen zoals een nieuwe route langs eeuwenoude beuken die aangeplant werden door de laatste adellijke kasteelheer van Kasteel Arcen.

Eeuwenoude historie in tuinen
Levin Graaf Wolff Metternich, die in 1876 Kasteel Arcen kocht van Franz Hubert von Dalwigk-Lichtenfels, plantte tien rode beuken aan in de vroegere kasteeltuin. De rode beuken maakten destijds onderdeel uit van de aanleg van een zogenaamde Engelse landschapstuin dat je nu nog terugziet in het parkachtige Toernooiveld. Het bijzondere is dat deze meer dan honderdjarige rode beuken in een driehoek aangeplant zijn, waardoor vanuit ieder oogpunt vier rode beuken zichtbaar zijn. Door ze op deze manier aan te planten werden de rode beuken meteen een beeldbepalende groep in de tuin en een imposante blikvanger. Via het nieuw aangelegde Metternich pad is dit stuk tuin nu toegankelijk gemaakt en kunnen de bomen van dichtbij bewonderd worden. Een vlonder leidt vervolgens van de beukengroep naar het Toernooiveld waar de mammoetboom (Sequoiadendron giganteum) staat. Vorig jaar werd na een grondige wortelscan om de vitaliteit van deze eveneens historische boom te meten, besloten een vlonderpad aan te leggen rondom de boom, om zo de groeiplaats van deze bijzondere boom te optimaliseren. De boom, die in 1906 aangeplant werd, is samen met de mammoetboom op het voorplein van het kasteel een van de weinige mammoetbomen in Nederland.

Bijzondere expositie in water- & beeldentuin
Ook de Water- en Beeldentuin is tijdens de winterperiode aangepast. In de vernieuwde tuin exposeert Kasteeltuinen Arcen het hele seizoen bijzondere werken van de beeldend kunstenaar William Sweetlove. Hij noemt zichzelf de meest geplagieerde kunstenaars van Europa. Talloze bedrijven zoals tuincentra kopiëren gretig en ongeoorloofd zijn beelden terwijl Sweetlove kunst maakt in de overtuiging dat kunst juist het tegengif is tegen overconsumptie en -productie. Sweetlove, geboren in Oostende, is een schilder, beeldhouwer en assemblagist die kunstwerken maakt met een duidelijk pop-art en sociaal kritisch karakter, zoals een reusachtige rode poedel en een leger boomkikkers die getooid met plastic flessen op hun rug ten strijde trekken tegen de klimaatverandering. Een verrassende expositie in het prachtige decor van Kasteeltuinen Arcen.

Vier de lente in Kasteeltuinen Arcen
De tuinen ontwaken en komen tot bloei. Dit wordt versterkt door de honderden aangeplante voorjaarsbloeiers die kleur geven aan de tuinen. Het nieuwe tuinseizoen wordt afgetrapt met de florale show Lente!, waar voorjaarsbloeiers zoals viooltjes, narcissen en tulpen in prachtige composities geëxposeerd worden in het kasteel en op het voorplein. Van 1 tot en 5 april zullen 25 leerlingen Bloem, Groen & Styling aan het Citaverde College uit Horst en Heerlen bovendien hun eindexamenstukken exposeren.

Ieder seizoen iets nieuws te ontdekken
Naast de vernieuwde tuinen, kan er in het seizoen ook weer volop genoten worden van diverse evenementen en activiteiten. Dit tuinseizoen zullen onder meer de seizoensgebonden florale shows Bloemig!, Herfstig! en het Rozenfestijn! terugkeren evenals grote events Lichtkunstfestival Enchanted Gardens, Holland Koi Show en Fantasyfestival Elfia. Nieuw dit jaar is het Vertelfestival met Pinksteren waarin diverse storytellers prachtige verhalen delen. Ook zal Kasteeltuinen Arcen dit jaar in juli tijdens de avonduren de poorten openen zodat de gasten ook tijdens avonduren het park kunnen bezoeken. Tijdens de zomeravonden, iedere donderdag in juli, zijn de tuinen tot 22.00 uur te bewonderen en kan er genoten worden van aanvullend entertainment. Voor het volledige evenementenprogramma zie www.kasteeltuinen.nl.
Vanaf woensdag 1 april is het park weer dagelijks van 10.00 uur tot 18.00 geopend voor het publiek. Het seizoen loopt door tot en met zondag 1 november 2020.

Over Kasteeltuinen Arcen
In het pittoreske dorpje Arcen, gelegen in de prachtige Maasduinen van Noord-Limburg ligt Kasteeltuinen Arcen. Kasteeltuinen Arcen is een van de meest veelzijdige bloemen- en plantenparken van Europa. Het park is 32 hectare groot en heeft meer dan 15 unieke tuinen en een historische buitenplaats met 17de-eeuws kasteel.