Nieuw boek: Het Groene Goud

//Nieuw boek: Het Groene Goud

Nieuw boek: Het Groene Goud

50 jaar boomverzorging in Nederland.

Op 28 oktober vond onder grote belangstelling van vakgenoten de lancering van het boek Het Groene Goud. 50 jaar boomverzorging in Nederland plaats. De eerste exemplaren werden uitgereikt aan de voorzitters van de Kring Praktiserende Boomverzorgers en de Bomenstichting.

De boekpresentatie vond plaats in Achterberg, bij de 1000-jarige linde die in 1966 als eerste boomveteraan verzorgd werd. Het hele land stond op zijn kop, want dat was iets nieuws: een boom verzorgen in plaats van kappen.
Nu, 50 jaar later, zijn de pioniers van de boomverzorging bij elkaar gekomen om het boek ten doop te houden dat 50 jaar boomverzorging in woord en beeld bij elkaar brengt. Het is een lijvig boekwerk dat bijna 2 kilo weegt. 26 mensen die er alles over weten, werden ervoor geïnterviewd.
Na een introductie van J’ørn Copijn, de grondlegger van de boomverzorging in Nederland, reageerde Leen van de Sar van de Bomenstichting. Hij benadrukte het belang van boomverzorging voor het behoud van onze boomveteranen, maar ook van bomen die nog ‘veteraan’ kunnen worden. Hij sprak de hoop uit dat dit boek daar een bijdrage aan levert. Vervolgens reageerde Martijn van der Spoel van de Kring Praktiserende Boomverzorgers. Hij legde vooral de nadruk op het belang van ervaring en intuïtie bij het uitoefenen van het vak boomverzorging. Zijn advies: vertrouw op je gevoel als je met bomen werkt.

De eerste reacties:
Schitterend boek! Henk Slootjes, European Arboricultural Council (EAC)
Het boek is prachtig! Hanna Hirsch, Bomenstichting
Fantastisch boek. Mooi dat de geschiedenis van het ontstaan van boomverzorging zo is opgeschreven! Henny Radstaak, Vroege Vogels VARA radio

Meer info over het boek
Sinds 1966 heeft het vak boomverzorging een enorme vlucht genomen; er zijn meer dan 1000 gekwalificeerde boomverzorgers aan het werk in en rond bomen. En de bomen die 40 tot 50 jaar geleden verzorgd werden, zijn vitaler dan ooit. Hoe doen bomen dat, hoe overleven ze en wanneer kunnen ze niet overleven? Hoe heeft dit vak zich zo snel kunnen ontwikkelen? Wie stonden er aan de wieg? Welke rol spelen organisaties zoals Bomenstichting en Kring Praktiserende Boomverzorgers daarin?
Het boek schetst 50 jaar vakontwikkeling, maar vertelt ook uitgebreid waarom het belangrijk is om bomen te verzorgen en wat de betekenis van bomen is, in cultuurhistorisch opzicht en uit oogpunt van ecologie en milieu.
Dit is een boek over groeien, over overleven, over bomen als levend erfgoed. Na het lezen van dit boek kijkt u anders naar bomen. U zult niet meer zo snel denken ‘deze boom is ziek’ of ‘deze boom gaat dood’. De levenskracht van bomen is overweldigend. Ze overleven ons allemaal – mits we er goed voor zorgen. Hoe dat in zijn werk gaat, dat leest u in dit boek!

Het boek is rijk geïllustreerd met veel (historische) foto’s, schilderijen en etsen van Nederlandse kunstenaars die bomen een hoofdrol in hun werk gaven, zoals Rembrandt, Koekkoek, Van Gogh en Mondriaan. Tekeningen van J’ørn Copijn ter illustreren de teksten. Hard cover 320 pagina’s in kleur. Meer dan 550 illustraties en foto’s.

Meer info: Marina Laméris. TasT projecten voor tastbaar erfgoed. Marina@tastbaarerfgoed.nl 035-5772741

Van links naar rechts: Martijn van der Spoel, voorzitter van de Kring Praktiserende Boomverzorgers, Leen van der Sar, voorzitter van de Bomenstichting en J’ørn Copijn, een van de auteurs van het boek. Gefotografeerd voor de 1000-jarige linde van Levendaal in Achterberg.

Neem nu een jaarabonnement (geen cadeauabonnement) en ontvang dit boek als welkomstgeschenk zie www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk/

2016-10-31T13:08:23+02:0031 oktober 2016|Nieuws|