Droomtuinen in Saksen-Anhalt

//Droomtuinen in Saksen-Anhalt

Droomtuinen in Saksen-Anhalt

Saksen-Anhalt mag gerust de culturele schatkist van Duitsland genoemd worden. Nergens anders is er zoveel van de afgelopen 1000 jaar geschiedenis bewaard gebleven als in deze deelstaat. Het is ook het land waar 100 jaar geleden het Bauhaus zijn bloeiperiode beleefde. Waar in 2019 de deelstaat volledig in het teken stond van deze kunststroming, viert Saksen-Anhalt dit jaar het 20-jarig bestaan van de 50 droomtuinen en parken, die samen een bijzonder netwerk vormen. Saksen-Anhalt wordt voor park- en tuinliefhebbers dé bestemming van 2020.

50 historische tuinen
In 2000 kwam Saksen-Anhalt met een bijzonder initiatief. Voor de ruim 1000 tuinmonumenten die de staat rijk is, werden de meest beduidende parken gekozen en in een toeristisch-monumentaal netwerk gegoten, genaamd Droomtuinen – historische parken in Saksen-Anhalt. Het doel was een breder publiek kennis te laten maken met de historische tuinen en hun monumenten. Inmiddels zijn er 50 historische tuinen en parken die de moeite waard zijn om te bezoeken. Alle tuinen en parken, van kasteelhoven en kloosterparken tot botanische tuinen, weerspiegelen op hun eigen manier de geschiedenis van Saksen-Anhalt – van de barok en het classicisme tot heden. De aangelegde paden verbinden de talrijke sculpturen, kastelen en landhuizen met elkaar en zorgen voor eindeloze wandelmogelijkheden.

Van Dessau tot Magdeburg
Het absolute hoogtepunt vormen de zeven parken van het tuinenrijk Dessau-Wörtlitz. Deze groene paradijzen waren het initiatief van de vooruitstrevende prins Leopold III, Friedrich Franz von Anhalt-Dessau, die tegen het einde van de 18e eeuw vooral veel moderne en artistieke hervormingen wist door te voeren. Zo was het paleis Wörtlitz het eerste classicistische gebouw in Duitsland. De parken van Dessau-Wörtlitz staan in zijn geheel op de UNESCO werelderfgoedlijst.
Ook het Europa-Rosarium van het in de Harz gelegen Sangerhausen is een bezoek waard. Hier vind je de grootste rozencollectie ter wereld. Op een oppervlakte van 13 hectare worden de 75.000 rozen van ruim 8000 rozensoorten door wandellanen met elkaar verbonden. Een must voor elke rozenliefhebber.
In de hoofdstad Magdeburg ligt langs de rivier de Elbe het bezienswaardige Elbauenpark. Naast prachtige tuinenkunst vind je hier ook een uitgebreid recreatie- en sportaanbod, een uitkijktoren en een vlinderhuis.

Informatie
Gelegen in Midden-Duitsland is Saksen-Anhalt maar een uur of vijf rijden vanaf Utrecht en ook met de trein zeer goed te bereiken. De 50 tuinen en parken liggen verspreid over de hele deelstaat. In de parken vinden verschillende rondleidingen, tentoonstellingen en evenementen plaats en het is ook mogelijk in de parken te overnachten.
Een overzicht van alle tuinen, een programmaoverzicht en uitgebreide reisinformatie is te vinden op www.gartentraueme-sachsen-anhalt.de
Meer informatie over Saksen-Anhalt: www.vakantieland-saksen-anhalt.de

2020-07-15T11:25:05+02:0014 juli 2020|Nieuws|