5 tips om je tuin klaar te maken voor de lente

//5 tips om je tuin klaar te maken voor de lente

5 tips om je tuin klaar te maken voor de lente

Regeren is vooruitzien. Als je in het voorjaar optimaal wilt genieten van je tuin, zorg je ervoor dat je in de winter alvast nadenkt over de voorbereidingen. Want vanaf maart begint alles in je tuin weer te ontwaken en is er voldoende werk aan de winkel. In het winterseizoen kun je betrekkelijk weinig doen, maar je kunt er wel voor zorgen dat alles een beetje op orde blijft. Ook is de winter een goed moment om bijvoorbeeld een nestkastje op te hangen. Vogels beginnen hun zoektocht naar een geschikte plek voor het bouwen van een nestje al vroeg in het jaar, dus is het belangrijk dat je het kastje bijtijds ophangt. Maar wat staat er rond februari en maart verder te gebeuren?

1. Grote schoonmaak
Gedurende de winter is het meestal geen ideaal weer geweest om in de tuin te werken. Tegelijkertijd kan de harde wind ervoor gezorgd hebben dat er wat rommel in je tuin terecht is gekomen. En natuurlijk heeft ook de natuur zelf zijn werk gedaan. Ruim alles wat los ligt op en gooi restafval in de daarvoor bestemde bak. Afval van planten en struiken kan op de composthoop.

2. Aanslag verwijderen
De kans bestaat dat je gedurende het natte herfst- en winterseizoen wat aanslag op je bestrating hebt gekregen. Geen probleem, daarvoor hebben ze hogedrukreinigers uitgevonden! Je spuit op eenvoudige wijze je bestrating weer schoon en geeft daarmee het geheel weer een frisse uitstraling.

3. Onderhoud van het gazon
Gedurende de wintermaanden kun je het gebruik van een grasmaaier tot een minimum beperken, want het gras groeit bij lage temperaturen nauwelijks. Komt het kwik echter weer boven de vijf graden Celsius, dan is het noodzakelijk om weer regelmatig te gaan maaien. Vergeet ook niet wat bemesting te geven, voor een mooi strak en sterk gazon.

4. Snoeien
Heb je fruitbomen in je tuin staan? Die kun je al in maart gaan snoeien. Dat kan overigens ook nog in april. In die maand zijn ook de bessenstruiken aan de beurt, evenals de heggen die vaak als erfafscheiding worden geplaatst.

5. Nieuwe aanplant
Voor veel gewassen is de periode februari/maart nog iets te vroeg om nieuwe aanplant in de tuin te zetten. Een nieuwe heg kun je echter in dit deel van het jaar al prima plaatsen. Kort meteen de langste takken in voor een goed resultaat.

2020-12-31T12:52:46+02:0031 december 2020|Nieuws|