Met een tuin kun je alle kanten op. Sommige mensen nemen genoegen met een betegelde tuin. Maar jij niet. Met jouw groene vingers zie je het liefst jouw tuin helemaal opbloeien met prachtige planten en bomen. Hiermee breng je het Mediterrane gevoel naar Nederland. En daar ben je natuurlijk trots op. En zuinig. Dat is begrijpelijk. Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje. Ook in Nederland krijgen we steeds vaker te maken met onverwachte weersomstandigheden tijdens de zomer. Het risico dat je planten en bomen beschadigd raken neemt daarom toe. Zelfs als je je tuin lente klaar hebt gemaakt. Gelukkig kun je je hiertegen verzekeren. Hoewel je je planten er niet mee terug krijgt, kun je wel de kosten dekken.
Je tuin en je verzekering
Een tuin maakt onlosmakelijk deel uit van jouw woning en woonplezier. Maar hoe zit dat met de verzekering? Je tuin valt over het algemeen onder je opstalverzekering. Alles wat aarde- en nagelvast zit, valt onder je opstalverzekering. Het hoort dus bij je huis. Bomen en planten (die vast zitten in de grond) vallen dus onder deze verzekering.
Toch is het altijd belangrijk om goed te onderzoeken wat er onder je opstalverzekering valt. Dit kan namelijk per verzekeraar verschillen. Ook Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer bevestigt dit: “Sommige verzekeraars bieden geen of een beperkte standaarddekking voor een tuin. In dat geval moet je een aparte tuinverzekering afsluiten. Dit komt tegenwoordig niet veel meer voor, maar als je een hele grote tuin hebt, is het wel goed om te kijken of de dekking die je standaard krijgt wel genoeg is. Ook als je dure tegels of planten in de tuin hebt, loont het om de polisvoorwaarden goed te bekijken.”
Wanneer kun je aanspraak maken op schade?
De vaste elementen in jouw tuin vallen onder de opstalverzekering van jouw woning. Toch is het altijd belangrijk om te weten in welke situaties je ook daadwerkelijk aanspraak kunt maken op je verzekering. De meeste schade wordt alleen vergoed als die is veroorzaakt door een gedekte gebeurtenis:
● Brand
● Blikseminslag
● Ontploffing
● Diefstal
● Aanrijding
Heel belangrijk: Mocht de verzekeraar vinden dat je schade had kunnen voorkomen, dan wordt de schade niet gedekt. In welk geval geldt dit?
● Achterstallig onderhoud. Je bent zelf verantwoordelijk om jouw tuin goed te onderhouden. Was de omgevallen boom niet goed onderhouden? Dan dekt de verzekering geen schade.
● Eigen schuld. Heb je zelf schade veroorzaakt? Ook dit is uitgesloten van je dekking.
Stormschade
Het gebeurt steeds vaker in Nederland. Storm. Verzekeraars hanteren een aantal criteria als je stormschade hebt:
● Vanaf windkracht 7 wordt er gesproken van een storm.
● Je moet altijd een eigen risico betalen. Dit bedrag ligt tussen 225 en 250 euro. Dit verschilt per verzekeraar.
● Maak gelijk foto’s van de schade.
● Meld de schade zo snel mogelijk bij de verzekeraar.
● Ruim de schade niet gelijk op! Soms stuurt de verzekeraar een expert om de schade te beoordelen.
● Houd de datum bij van de schade vast.
● Wanneer schade had kunnen voorkomen, worden de kosten niet vergoed door de verzekeraar.