Page 57 - De Tuin in vier seizoenen
P. 57
grote zwarte schotten geplaatst in wisselende afmetingen. Deze schotten zijn bespannen met rekbaar EPDM-folie dat gebruikt wordt als vijverfolie. Aan de voet ervan is de grond bedekt met grote geplooide binnenbanden. En om de desolaatheid van de tuin nog meer te benadrukken staan er hier en daar dode bomen die boven alles uitsteken.
Aan de ene kant dus weinig hoopvols in deze tuin. Toch is er ook groen te zien. Door het zwarte landschap lopen groene scheurlijnen omkaderd door in de grond gestoken zwarte leisteen. In die scheurlijnen groeit zachte wit- bloemige prairiebeplanting. Deze vertegenwoordigt hoop. ‘De planten staan symbool voor ons mensen. Daarnaast staan ze symbool voor de nieuwe natuur, want de natuur zal uiteindelijk altijd overwinnen. Als we weer meer met de omgeving in balans komen, wordt dit ons nieuwe para- dijs. Het positieve.’ Daarmee wordt meteen de titel van de tuin duidelijk: Reversed paradise, ofwel het omgekeerde paradijs. ‘Als wij weer beter omgaan met onze omgeving en meer in balans gaan leven, is dat nieuwe paradijs weer bereikbaar.’ De grote appel is daarbij een knipoog naar het verhaal van Adam en Eva.
DOODLOPENDE STRAAT
Voor wie nog enigszins sceptisch naar de foto’s kijkt, is er de tip om de tuin te gaan voelen. Wie voor de tuin staat, ervaart al meteen heel sterk de boodschap van Arie. De iets bol geplaatste vlonder – smal beginnend, breed in het midden en smal eindigend – trekt de argeloze toeschouwer als het ware meteen naar binnen. Een magisch effect waaruit het ontwerpta- lent van Arie meteen sterk tot uiting komt. ‘De vlonder loopt ook dood, als een doodlopende straat. Dat is het toekomstbeeld als de mens zo roekeloos met de aarde blijft omgaan.’ Sterk is ook dat de scheurlijnen heel miniem door de vlonder lopen. Daarmee zit die vlonder meteen ‘vast’ in het ont- werp. Loop je de tuin over de vlonder in dan komt hij helemaal tot leven. Aan het einde van de vlonder omdraaiend ervaar je sterk de golvende lijn van dat tuindeel, dat is bestrooid met autobandensnippers. Pas op die plek ervaar je de verschillende lagen in de tuin. ‘Dat is de spanning die ik eigen- lijk in elk tuinontwerp wil bewerkstelligen. Ik ben heel nieuwsgierig of alle bezoekers dat ook zo ervaren. Het is dezelfde spanning die ik heb wanneer ik een ontwerp bij klanten presenteer. Dan is er ook altijd de vraag of ik hun beleving, hun idee goed heb vertaald.’ Ook al kan de eerste indruk van de tuin mensen afschrikken, het verhaal en het gevoel zijn sterk. Wat tijdens mijn gesprek met Arie vooral duidelijk wordt, is hoe gepassioneerd en positief hij dit hele tijdrovende project heeft benaderd. Perfectionisme, vechtlust en liefde voor het vak zijn andere woorden die van toepassing zijn. Laten we met z’n allen hopen dat er, met het aantrekken van de economie, weer veel lef, creativiteit en avontuur los gaat komen. Arie van der Hout geeft hier in Chaumont-sur-Loire het goede voorbeeld. ❧
Informatie
Arie Tuinarchitectuur Rooseveltlaan 268-I 1078 PA Amsterdam www.arietuinarchitectuur.nl
Le Festival International des Jardins Chaumont-sur-Loire www.domaine-chaumont.fr
Het festival is dagelijks geopend tot 2 november 2014. Naast de dertig festivaltuinen is ook het kasteel – UNESCO cultureel erfgoed – en de landschapstuin te bezichtigen. In die landschapstuin bevinden zich een moestuin, een aantal educatieve tuinen en een serie permanente experimentele tuinen.