Page 86 - De Tuin in vier seizoenen
P. 86
Zomerse boontjes
Versgedopt
Zoals erwten onlosmakelijk bij het voorjaar passen, zo horen boontjes bij de zomer. Er zijn maar weinig groenten zo dank- baar om zelf te telen.
Boontjes zaaien begint met een beetje geduld: wachten tot de grond is opge- warmd. Volgens de traditie mogen boon- tjes de meimaand niet zien. Dat betekent
TEKST EN FOTOGRAFIE PETER BAUWENS
halfweg mei zaaien zodat ze begin juni te voorschijn komen. Je kunt boontjes blijven zaaien tot begin augustus. Ik stop ze met twee tegelijk op vijf centimeter diep in de grond, zo’n tien centimeter uit elkaar, of drie stuks bij een staak voor de klimmers, met elke staak op 30 centimeter afstand. Bonen vragen geen extra bemesting en groeien zorgeloos, zolang het maar niet te nat en te koud is.
VERS VORMT DE TOP
De keuze is enorm. Je hebt de allerfijnste rijstboontjes, elegante naaldboontjes, ranke prinsesjes, stevige sperziebonen, droog-, dop- en pronkbonen. Verse groene boontjes vormen de top. Amper een uur na het pluk- ken verliezen ze al flink wat van hun knap- perigheid, dus zelf telen, oogsten en meteen via de keuken op tafel zetten is belangrijk. Een van de meest ondergewaardeerde
86 DE TUIN in vier seizoenen


































































































   84   85   86   87   88