Page 87 - De Tuin in vier seizoenen
P. 87
bonen is de verse dopboon. Vrijwel alle bonen zijn geschikt om gedopt te worden. Dus ook vergeten sperziebonen of prinses- jes, snijbonen of volgroeide pronkbonen zijn te gebruiken. Zoek gewoon die bonen waarvan de peulen flink gevuld en eventu- eel al wat verkleurd en slap zijn. Met een beetje handigheid rits je ze langs de naad snel open en de verse zachte bonen vallen zo in je hand.
Maar natuurlijk is er een hele reeks selec- ties en rassen die precies op de oogst van de dikke volgroeide bonen gericht zijn. De meest bekende dopboontjes zijn de Franse ‘flageolets’. Ze groeien in een lage struik- vorm en zijn verkrijgbaar in zachtgroen of wit. Ze zijn fijn en elegant, verrukkelijk lek- ker en snel gaar. De Italiaanse kleurrijke ‘borlotti’s’ met wit-rode strepen in zowel de peul als de boon zijn een flink stuk dikker. Hier heb je de keuze uit lage of klimmende rassen. De mooiste bonenkleuren kun je vinden bij de dieprode ‘Red Cranberry’ (klimmer), de halfhoge zachtroze ‘Pink half runner’ en het onverwachte blauw van ‘Marvel de Venice’ (eigenlijk een klim- mende gele snijboon). Hou er wel rekening mee dat al die mooie kleurtjes vaak ver- dwijnen bij het koken.
Pronkbonen of Spaanse bonen vormen de meest perfecte dopbonen. De meeste men- sen vinden ze in hun groene vorm vaak te stug en te hard. Maar de opvallende lang- durige kleurrijke bloei in wit, wit-rood, rood of roze, én hun rijke oogst maakt de teelt van deze bonen zo boeiend. De bekendste uit deze reeks zijn de ‘boerente- nen’ met dikke witte bonen van soms drie of vier centimeter lang.
Ook sojaboontjes kun je vers gedopt eten. Deze ‘edamame’-boontjes mogen net als de andere dopbonen mooi dik uitgroeien en worden dan volgens de Japanse traditie zeven minuten in de schil gekookt en bestrooid met wat zout geserveerd. Ze heb- ben een zachte zoete smaak, ergens tussen verse doperwten en pinda’s in.
In tegenstelling tot gedroogde bonen, hoef je verse dopbonen niet voor te weken en ook niet lang te koken. Ze zijn tevreden met een kooktijd van zo’n 10 minuten, bij voorkeur met een takje bonenkruid in het kookwater. Ze passen perfect in tomatensaus maar zijn ook prima in gezelschap van curry of gewoon als groente op zich. Ze smaken zacht romig en zoet, en geven snel een verza- digd gevoel. Hun bijzondere hoge voedings- waarde krijg je er gratis bij. ❧
DE TUIN in vier seizoenen 87