Het aantal soorten primula’s in Europa en Amerika is klein en voor reguliere toepassing in de tuin komen slechts enkele soorten in aanmerking. In het Verre Oosten komen meer dan driehonderdvijftig soorten voor waarvan deel een perfect in onze tuinen te gebruiken is.

Primula denticulata
Zelfs Europese soorten zijn niet makkelijk. De bekende P. minima, P. farinosa en P. hirsuta zijn lastige tot onkweekbare tuinplanten. Uit het Verre Oosten komt wel veel bruikbaars maar om een eventuele euforie meteen maar de kop in te drukken: ook daar komen veel soorten voor die in ons land niet te kweken zijn. Of je kunt ze alleen met kunst- en vliegwerk in leven houden, en ze vragen speciale kennis bij de opkweek en verzorging. Het gaat dan vaak om laagblijvende soorten die hoog uit de Himalaya komen en daar op hooggelegen bergweiden en in spleten in de rotsen groeien. Veel gemakkelijk beschikbare informatie over primula’s is er niet. In tuinboeken staat vaak een algemeen verhaaltje en op internet moet je vele, vele sites raadplegen om een redelijk inzicht te krijgen. En dan is ook nog eens veel informatie niet compleet of klopt niet. Wie zich er echt in wil verdiepen raad ik het boek Primula van John Richards aan,uitgegeven in 2003 door Timber Press.
Het hele verhaal lezen? Koop het magazine in de winkel of in onze webshop: www.tijdschriftdetuin.nl of neem een abonnement a 44,50 per jaar (NL) en kies uit de volgende cadeaus: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk/
Vanaf 2022 is het magazine helaas niet meer los te koop in België

Primula florindae