Bij-zondere tuinen gaan open

//Bij-zondere tuinen gaan open

Bij-zondere tuinen gaan open

De vaste planten vliegen momenteel de grond uit en het duurt niet lang meer of het eerste open weekend is een feit. Dit jaar staan de tuinen er heerlijk fris groen bij. De tuinen variëren van stadstuin tot boerderijtuin, ieder met een heel eigen karakter en liggen verspreid door de Noordoostpolder. Het Zwaluwhuis is dit jaar voor het eerst open. Deze nog vrij jonge, strakke landschapstuin is nu al een plaatje. De kwekerij Flevo siergras, met siertuin, is deze weekenden ook open.

De dagen zijn dit jaar op 12 en 13 juni, 3 en 4 juli en 21 en 22 augustus van 10:00 tot 17:00. Niet alle tuinen zijn elke dag geopend! Er wordt entree geheven, die vaak ten behoeve van een goed doel is.

Appelhof
Op voormalig fruitteeltbedrijf een tuin gecreëerd met grote Engelse borders met veel verschillende vaste planten. Vanuit de voortuin komt men uit op een lager gelegen terras, omringd door veel bloeiende planten en een karakteristiek tuinhuis. Er is ook een kleine groente tuin. Verder is er een sfeervolle brocante schuur/winkel.

De Achtertuin
De tuin is gelegen achter de voormalige brugwachterswoning aan de Urkervaart. Wat eens een groot grasveld was, is omgevormd tot een weelderige bloementuin. De borders hebben zowel rechte lijnen als ronde vormen en worden gescheiden door hagen, gazons en paden. Een robuuste lange pergola met rozen en clematissen loopt dwars door de tuin. Achter in de tuin ligt een grote vijver en hier bevindt zich ook het tuinhuis met veranda. Op diverse plekken in de tuin zijn terrassen aangelegd waar het heerlijk toeven is. Hier is tevens een B&B.

Ellen’s Tuin
De voortuin bevat helleborussen, hosta’s en grassen. In de borders langs de oprit is voornamelijk met gele en witte beplanting gewerkt. De achtertuin is een verrassing.
Hier valt de geluidswal achter in de tuin direct op. Deze is weelderig met bloemen, in blauwtinten en bloeiende struiken begroeid en via trapjes te beklimmen. De borders op het vlakke gedeelte liggen om een kleine natuurlijke vijver en een gazon. Deze zijn met diverse kleuren opgevuld. De smalle kronkelpaden lopen helemaal rond. Het snoepstraatje tegen de achterzijde van de garage is gevuld met kruiden, aardbeien, braam, wijnbes en druif.

Flevo Siergras
Flevo Siergras houdt zich bezig met het kweken van siergrassen en bamboes.
De grassen en bamboe worden in verschillende potmaten gekweekt en verkocht op de kwekerij. Daarnaast leveren ze groene dakbedekking of talud bekleding. Het ontwerpen en aanleg van een tuin waarin niet alleen siergrassen en/of bamboe, ook vaste planten, heesters en bomen behoort tot de mogelijkheden. Gewoonlijk open van dinsdag t/m zaterdag.

Het Zwaluwhuis
Dit is een strakke landelijke boerderijtuin in de Noordoostpolder. Aangelegd in 2014. Er zijn veel grassen en vaste planten toegepast. Er is een gezellige ruimte aanwezig om koffie of thee te drinken. Een kas en speelruimte voor kinderen. Fruitbomen en een kleine moestuin zijn aanwezig.

Lancaster Garden
Het rechtlijnige polderlandschap is de inspiratiebron voor de moderne landschapstuin bestaande uit strakke lijnen, hoekvormige compartimenten en een diversiteit aan beplanting. Bij aankomst wandel je onder het groene bladerdak van de prieel-iep door die uitmondt in een glooiend gazon te midden van grote borders waar een verscheidenheid aan planten, grassen en kleurrijke bloemen samensmelten. Door de landschapstuin lopen strak gesnoeide hagen, waardoor de imposante tuin knus blijft ogen. Kuier tussen de gespiegelde borders vol met witte rozen en geurende lavendel in de voortuin en kom uit op het schelpenpad waarin de schelpen uit de voormalige Zuiderzeebodem zijn verwerkt. De schelpenpaden lopen stijlvol door de vijvertuin langs de roestvrijstalen vijver. Tussen de beplanting door staan zitjes waar men kan genieten van de temperamentvolle tuin met op de achtergrond de vergezichten van het Polderlandschap. Hier worden planten verkocht t.b.v het goede doel.

Tevens is ook het Pronkjewail op ‘t nije laand een dag per open weekend open.
Pronkjewail op ‘t Nije Laand
De grote tuin van 5500 m2 heeft een weelderige en natuurlijke uitstraling. De tuin bestaat uit een boomgaard met kippenverblijf, tuin in cottagestijl, prairietuin en boog van 26 meter lang met o.a. rozen, clematissen en blauwe regen.
Daarnaast is er een vijvertuin, een vrijstaande kas en een muurkas en rondom het huis zijn kleurrijke borders. Tenslotte is er een zonneterras, een schaduwterras onder vier dakplatanen en zijn er meerdere karakteristieke en grote bomen
De verschillende delen van de tuin zijn verbonden door middel van schelpenpaden. Op het verharde erf en de terrassen staan verschillende kuipplanten.

Let op niet alle tuinen doen alle dagen mee.

Appelhof, Blokzijlerdwarsweg 2, Marknesse (alleen 1e en 2e weekend open)
De Achtertuin, Zuidwesterringweg 26B, Tollebeek
Ellen’s Tuin, Het Waterland 56, Emmeloord
Flevo Siergras, Kalenbergerweg 12/1, Luttelgeest
Het Zwaluwhuis, Zwijnsweg 31 , Ens (alleen 2e en 3e weekend open)
Lancaster Garden, Lindeweg 6, Emmeloord
Pronkjewail op “t Nije Laand, Hertenweg 5, Kraggenburg ( alleen 1e zon, 2e zat en 3e zon open)

Men volgt de richtlijnen van RIVM

2021-06-10T15:40:25+02:0010 juni 2021|Nieuws|