Bijendag in Utrecht

//Bijendag in Utrecht

Bijendag in Utrecht

Wat zoemt dáár nou weer?!

Bijna iedereen kent de gewone honingbij wel, dat zoeminsect dat van die lekkere honing maakt! Honingbijen leven in een kolonie met een koningin en maken graag gebruik van de behuizing die wij ze bieden. Maar er zijn ook bijen die het liever alleen uitzoeken. Tijdens de Bijendag op 7 juli (let op: dat is een weekend voor het Nationale Imkerweekend) dit jaar zetten we de ruim 300 soorten solitaire bijen die Nederland rijk is extra in het zonnetje. Bijenexpert Pieter van Breugel is een geboren vertellen en neemt je graag mee naar de wonderlijke wereld van solitaire bijen maar er is nog veel meer te doen!

Lapse behanger en Tuinbladsnijder
Tijdens de Bijendag kunt u verschillende presentaties bezoeken. Zo is er een presentatie over bloemen en hun bestuivers, een doorlopende diapresentatie van de (vele) wilde bijen die in de Botanische Tuinen te vinden zijn en uitleg over imkeren met een bezoekje aan de bijenkasten bij het Bijenhotel. De meeste presentaties zijn doorlopend.
Mis vooral de lezing van bijenexpert Pieter van Breughel niet om 15.00 uur! Pieter vertelt meeslepend over het leven van wilde bijen en wat daarbij zoal komt kijken. Hij laat er bovendien prachtige foto’s bij zien om het een en ander te illustreren. Na deze presentatie zie je ineens overal Lapse behangers en Tuinbladsnijders!

Actief aan de slag
Wil je wat actiever aan de slag, ga dan honingslingeren (kinderen krijgen een klein potje zelf geslingerde honing mee) of loop mee met de imker naar de grote bijenstal op het Fort (rondleiding om 12.00 en 14.00 uur). Echte helden (vanaf 12 jaar) mogen in imkerpak de Bijenstal in! (Meld je dan wel even van te voren aan via botanische.tuinen@uu.nl). Vol is vol.
De iets minder heldhaftigen en jongere kinderen, kunnen aan de slag met Professor Loep om een eigen bijenhotel voor thuis in de tuin te maken, zodat je al dat moois van dichtbij kunt zien. Met een eigen bijenhotel help je bovendien de wilde bijen in je tuin want ze kunnen in ons aangeharkte land maar weinig nestelplekjes vinden!

Kijk voor het complete programma op de website van de Botanische Tuinen.

Informatie
De Botanische Tuinen Utrecht op Fort Hoofddijk (Budapestlaan 17, Utrecht) zijn dagelijks geopend van 10.00 uur tot 16.30 uur. De toegangsprijzen bedragen € 7,50 voor volwassenen, € 6,- voor 65+ en € 2,- voor houders van een U-pas. Voor kinderen t/m 12 jaar en houders van een Museumkaart is entree gratis. De Tuinen zijn in het weekend bereikbaar met Qbuzz lijn 28 vanaf Utrecht CS.
Voor meer informatie kunt u de website raadplegen: www.uu.nl/botanischetuinen. Volg ons voor het laatste nieuws op Facebook.nl/botanischetuinenuu of Twitter: @UUBotu

2018-05-07T11:50:33+02:005 juli 2018|Nieuws|