Nieuwe kruisingen Bletilla zorgen voor kleur

//Nieuwe kruisingen Bletilla zorgen voor kleur

Nieuwe kruisingen Bletilla zorgen voor kleur

Een aantal exotische orchideeën is in ons land min of meer winterhard. Met exotisch bedoel ik hier niet tropisch, het gaat me om orchideeën die van nature niet in Nederland voorkomen, maar toch goed te houden zijn.

Een orchidee als Cypripedium of Lady slipper is een goed voorbeeld van zo’n exotische maar winterharde plant. Deze orchidee wordt tegenwoordig in allerlei cultivars en soorten aangeboden. Ze overleven gemakkelijk zware vorst, sterker nog, daar houden ze van! Er is echter geen familie zo divers als die van de orchideeën. Sommige soorten leven als epifyten – planten die andere planten als steuntje gebruiken – in het tropische oerwoud en raken de grond nooit. Andere groeien in de weides in alpiene streken. Weer andere zijn slechts op berghellingen te vinden. In Nederland komen zo’n 27 soorten orchideeën in het wild voor. De meeste laten zich nauwelijks kweken. Ze stellen veel eisen aan hun standplaats, die in veel gevallen een veel armere grondsoort moet bieden dan die van de gemiddelde tuin, en leven vaak samen met specifieke bodemschimmels. Pogingen om in Nederland groeiende wilde orchideeën in de eigen tuin te kweken zijn daarom dikwijls vergeefs. Ze verschijnen soms wel spontaan en kunnen zelfs al in uw tuin aanwezig zijn, zonder dat ze u zijn opgevallen. De bloemen, dikwijls in trosjes, zijn dan zo klein of onopvallend dat ze nauwelijks als die van orchideeën worden herkend.

OVERWINTEREN
Calanthe en Pleione zijn goede voorbeelden van niet in Nederland voorkomende orchideeën die u met enig geluk hier kunt laten overwinteren. Deze soorten komen steeds meer in de belangstelling. Ook van Bletilla striata kunt u meerdere jaren veel plezier hebben! De oorspronkelijke bloeikleur van deze plant is roze. Tot voor kort waren er naast de roze verschijning alleen een witte en een bontbladige cultivar te vinden: het enige resultaat van selectie en kruisingen. Je moet goed naar de plant kijken voor je in de gaten hebt dat je met een orchidee te maken hebt, het zou zo maar een andere vaste plant kunnen zijn….

Direct te bestellen op www.tuinorchidee-webshop.com

Het hele verhaal lezen? Hier vindt u alle winkels waar het magazine verkocht wordt: www.tijdschriftdetuin.nl/verkooppunten/ Of neem een abonnement a € 41,95 per jaar (NL) en kies uit de volgende cadeaus: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk

2020-03-26T12:43:51+02:0026 maart 2020|Nieuws|