Bloemeneiland Mainau

//Bloemeneiland Mainau

Bloemeneiland Mainau

Het grote meer ten noorden van de Alpen heeft een nivellerende werking op de temperaturen in de zomer en winter. Maar het effect van het meer is nog groter in het voor- en najaar. In de herfst koelt het niet zo snel af waardoor kuipplanten lang buiten kunnen blijven staan en één van de attracties, de dahlia’s, lang in bloei blijven. Verschillende houtige gewassen die in Zuid-Duitsland vaak last hebben van de snelle overgang van herfst naar winter, kunnen op Mainau goed afrijpen. In het voorjaar blijft het water langer koud en is het op het eiland ook iets koeler maar nachtvorsten komen haast niet voor zodat ook in die periode het eiland al snel een bezoek waard is.

EXOTISCH
Mainau heeft altijd een grote aantrekkingskracht op machthebbers gehad. Van 1271 tot 1806 was het in bezit van de Duitse orde die daar haar residentie had. In de eerste helft van de 18de eeuw werden het slot en de kerk gebouwd. De rest van het 45 hectare grote terrein was grotendeels in gebruik voor land-, en wijnbouw en fruitteelt. In de directe omgeving van het slot waren al enkele omheinde geometrische tuinen waar de bewoners konden verpozen. In 1827 kreeg de Hongaarse vorst Esterházy de Galantha het eiland in bezit. Hij liet de eerste exotische bomen en heesters aanplanten waaronder een Liriodendron tulipifera of tulpenboom, die er al vanaf 1830 staat. Via verkoop en vererving kwam het in 1856 in bezit van groothertog Friedrich I, een groot liefhebber van exotische houtachtige gewassen en in die tijd een bekend dendroloog. Onder zijn leiding werd het arboretum ontwikkeld met onder andere aparte coniferen als Torreya californica, Calocedrus decurrens en Sequoia sempervirens, maar ook loofhoutgewassen als Hovenia dulcis en een Quercus rubra uit 1875. Intussen zijn deze bomen in een periode van ruim 175 jaar, groeiend in een ideaal klimaat, uitgegroeid tot majestueuze reuzen. Friedrich I liet in 1871 ook de ‘Italienischer Rosengarten’ aanleggen, een tuindeel dat nog steeds bestaat en waar heel veel rozen, maar ook andere planten in de zomermaanden voor een kleurrijk aspect zorgen. Deze rozentuin is in de loop van de tijd verschillende malen aangepast en groter gemaakt. Steeds worden nieuwe rassen aangeplant die geselecteerd worden op rijke bloei, ziekteresistentie en geur. De faam van deze rozentuin heeft tot gevolg gehad dat diverse nieuwe rozenrassen op Mainau zijn gedoopt.

Het hele verhaal lezen? Hier vindt u alle winkels waar het magazine verkocht wordt: www.tijdschriftdetuin.nl/verkooppunten/ Of neem een abonnement a € 41,95 per jaar (NL) en kies uit de volgende cadeaus: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk/

2021-01-15T11:27:44+02:0015 januari 2021|Nieuws|