Column: Duurzaamheid

//Column: Duurzaamheid

Column: Duurzaamheid

Een redacteur is ook maar een mens, met een persoonlijke mening. In deze rubriek geven we steeds een redacteur of medewerker van dit blad de ruimte om zijn of haar visie te geven op een tuingerelateerde kwestie. Bert Vermeijden denkt na over duurzaamheid. Bert Vermeijden is mede-uitgever en redacteur van dit blad; bovendien is hij eigenaar en ‘meewerkend voorman’ van Garden Tours.

Zo’n periode zonder werk en doel levert voldoende inspiratie op voor het schrijven van een stukje. Eindelijk even ontsnapt aan het corona doemdenken en gewoon helemaal omringd door de allermooiste natuur: dan komen de overpeinzingen vanzelf. Niemand zal ontkennen dat alles in de huidige tijd sneller en heftiger gaat. Wereldmachten worden geleid door dwazen, ziekten en plagen dalen als confetti op onze wereld neer. Maar ook: eindelijk komt die langverwachte boemerang bij de werper terug. Chemische vervuilers, koesteraars van de monocultuur, politici die maling hebben aan hun kiezers en louter voor eigen belang gaan ten koste van samenleving en natuur: het gaat hen niet meer zo heel gemakkelijk af en het is wachten op het moment dat zij ter verantwoording worden geroepen. Dergelijke zaken vereisen wel alertheid en inzet.

Als je dat zo allemaal afweegt, dan heb je het als tuinliefhebber eigenlijk gemakkelijk. Wij als tuinschrijver zeker. Je komt op de mooiste plaatsen, je geniet overal van groen zonder dat je je direct schuldig hoeft te voelen. Maar ook voor de eigenaar of beheerder van een stuk groen is het gemakkelijk, dat goede gevoel op te roepen. Laten we wel zijn: relatief bekeken zijn er weinig hobby’s zo vriendelijk als de onze. Er komt weinig of geen agressie of welk geweld dan ook aan te pas. Oké, tegen die slakken dan, maar daar zijn zelfs milieuvriendelijke methodes toe te passen, die ook nog eens werken. Veel maatschappelijke problemen lijken, als je eenmaal in je eigen tuin bezig bent, ver weg. Als wij, tuinliefhebbers, nu ook nog eens de duurzaamheid en de natuur rondom ons goed in de gaten houden, dan kunnen we zo ongeveer tot heiligen uitgeroepen worden.

Een voorbeeld: al vele jaren spuit ik helemaal niets meer in mijn tuin en adviseer ik ook anderen te stoppen met spuiten. Heeft een roos problemen met luis: succes ermee. Het wonder: zelden hebben mijn rozen het zo goed gedaan als de laatste jaren. Als je dure planten het zelf niet kunnen, dan kan je er maar beter afscheid van nemen. Gebruik soorten die zich wel thuis voelen in je tuin. Ongewenste botanische bezoekers – lees: woekeraars – schoffel je weg, of je gaat het geheel manueel, jawel, gewoon met het handje te lijf. Geen groter plezier dan het verwijderen van zo’n lange string zevenblad of woekerende Ducesnea (schijnaardbei), als je die planten niet in je tuin wilt. Geen chemische troep meer op je gazon, maar wilde bloemen aanmoedigen en bollen erin aanplanten. Bijkomend voordeel: dat scheelt ook weer maaien. Wil je toch zo graag maaien, maak dan uitgemaaide paden in je gazon: zelden op zo’n goedkope manier zoveel succes geoogst. Beperk de verharding in de tuin tot het meest noodzakelijke, zodat de tuin het regenwater kan verwerken. Kies bij bestrating voor tweedehands Nederlandse klinkers of gebruik oude tegels, waarom niet? Laat ooit aangeschafte hardstenen tegels ook maar liggen of gebruik ze opnieuw, dan worden ze na jarenlang gebruik vanzelf duurzaam. En laat bepaalde planten ook maar eens doorgroeien in plaats ze als een vaststaand ritueel af te knippen: de gevederde of behaarde medebewoners van uw tuin zullen u dankbaar zijn. Zonder al te streng in de leer te zijn is het dan toch mogelijk om zonder opgelegde overredingskracht van anderen op een bewuste manier te genieten van je tuin. Je staat nog steeds aan het roer en kunt terdege wikken of wegen voor welk effect je gaat, maar laat daarbij ook andere criteria meespelen. Zo wordt tuinieren zelfs steeds leuker. Succes! ❧

Wilt u reageren? Mail info@tijdschriftdetuin.nl, met als onderwerp ‘Bert pleit voor duurzaamheid’.

2021-01-26T11:11:25+02:0026 januari 2021|Nieuws|