Column: En toen was het stil…

//Column: En toen was het stil…

Column: En toen was het stil…

Een redacteur is ook maar een mens, met een persoonlijke mening. In deze rubriek geven we steeds een redacteur of medewerker van De Tuin in vier seizoenen de ruimte om zijn of haar visie te geven op een tuingerelateerde kwestie. Bert Vermeijden ziet minder insecten. hij is mede-uitgever en redacteur; bovendien is hij eigenaar en ‘meewerkend voorman’ van Garden Tours.

Voor mij geldt hetzelfde als voor veel andere tuinliefhebbers. Ik zie de tuin als een verlengstuk van de natuur. Daarom kijk ik als tuinliefhebber met meer dan gewone belangstelling naar het natuurlijke leven om me heen. Vorig jaar viel het me meer op dan ooit: de stilte om me heen. Natuurlijk is het in de Randstad waar ik met groeiende tegenzin woonachtig ben nooit stil, maar tijdens wandelingen met de hond in zowel avond als morgen was het niet te missen: er is in bermen, borders en overig groen steeds minder leven te bespeuren. Zag je altijd allerlei insecten rondvliegen, het lijkt wel alsof ze allemaal verdwenen zijn. Eerder was daarover best al het nodige te lezen: 30% minder insecten, afname van het aantal soorten insecten: het is allemaal al eens voorbij gekomen. Toch ga je je dat pas echt realiseren als je het zelf constateert, als het gaat opvallen. Dan wordt ook het plaatsen van een insectenhotel pathetisch, want de gasten ontbreken immers… Maak je daar anderen opmerkzaam op, dan wordt het alleen maar beaamd. Inderdaad, nu je het zegt! Ik zie uit naar het voorjaar, maar ik vrees dat het er dit jaar niet beter op is geworden.

Al eerder maakt de Nederlandse benadering van het agrarische bedrijf me onrustig. Natuurlijk moet iedereen zijn brood verdienen en hebben de boeren het niet gemakkelijk, maar met een houding waarin alleen zakelijke belangen tellen, gaan we het niet redden in Nederland. Als deze ontwikkeling zich voortzet, dan kunnen we binnenkort ook vergeefs uitkijken naar zangvogels en andere wilde dieren want er valt immers een belangrijk zo niet onontbeerlijk onderdeel in de kringloop van de natuur weg. Minder insecten betekent niet alleen minder voedsel voor ontelbare dieren, het betekent ook dat er problemen ontstaan bij bijvoorbeeld de bestuiving van bloesem, waarvoor insecten als bijen onmisbaar zijn. De waarschijnlijke oorzaak: het gebruik van bestrijdingsmiddelen. De monocultuur die bij de landbouw eerder regel dan uitzondering is, is gebaat met de inzet van chemie om een optimaal resultaat te bereiken. De EU moest er onlangs aan te pas komen om waarschijnlijk één van de grote boosdoeners te verbieden: bestrijdingsmiddelen op basis van neonicotinoïden. Protesten vanuit Nederland volgden. De belangen van de agrarische sector in Nederland blijken opnieuw zo groot, dat alle andere zaken hieraan opgeofferd dienen te worden. Voor de zoveelste keer blijken met name de christelijke partijen met hun agrarische achterban onvoorwaardelijk achter het voornemen te staan, om alle geluiden uit de natuur het zwijgen op te leggen. Toch altijd gedacht dat zij in de eerste plaats respect moeten opbrengen voor al het leven om ons heen… Iedereen is gebaat bij de belangrijke positie die de land- en tuinbouw in ons land inneemt. Toch kan het geen kwaad te realiseren dat de natuur uiteindelijk altijd wint. Zonder natuur geen opbrengsten meer! ❧

Wilt u reageren? Mail info@tijdschriftdetuin.nl, met als onderwerp ‘Bert ziet minder beestjes’.

2019-03-18T11:32:05+02:0018 maart 2019|Nieuws|