De afgelopen winter was opnieuw een bijzondere ervaring, zeker voor natuur- en tuinliefhebbers. In ieder geval geen normale winter: afgezien van een enkel sporadisch hagelbuitje viel de eerste sneeuw pas op 26 februari uit de hemel. Ook de temperaturen lieten weer nieuwe records zien. De hele natuur reageerde erop. Vogels begonnen in februari al weer belangstelling voor nestkastjes te krijgen en veel planten bloeiden al (of zelfs nog).
Wat dat betreft zijn er opmerkelijke verschillen: veel planten reageren zichtbaar mee met de temperatuurverschillen, andere reageren kennelijk meer op de variatie in de lichtintensiteit en daaraan is niets veranderd. De winterse zonnestand is immers exact hetzelfde. Dus bleven sommige planten gewoon in rust volgens het van oudsher bekende patroon. Een interessant verschijnsel en verschil tussen planten waarover weinig te vinden valt. Een zoektocht in de literatuur leverde daarover vooralsnog niets op.
Een ander fenomeen is, na de droogte van de zomerse periode, de vele regen die er is gevallen. Beken die droog stonden, stromen inmiddels weer en hopelijk keert ook het grondwaterpeil weer tot een voor de afgelopen decennia normale hoogte terug. Het doorsijpelen van oppervlaktewater naar het grondwater kan soms echter vele jaren duren en de behoefte aan (opgepompt) drinkwater, dus ook de wateronttrekking aan de bodem, neemt alleen maar toe.
In de tuin is het ook daarom belangrijk de ‘verstening’ die in de afgelopen periode sterk toenam, terug te dringen. Haal overbodige bestrating weg. Zorg dat er water in de grond kan wegzakken. Laat bodembedekkende planten de grond onder boomkronen en heesters begroeien, zodat die bovenste grondlaag niet dichtslaat maar makkelijk water blijft opnemen. Het scheelt je ook tuinwerk, want waar gewilde bodembedekkers groeien, groeit geen onkruid.
De verstening van onze relatief en gemiddeld kleine tuinen had ook te maken met de aanschaf van steeds kolossaler tuinmeubilair in het kader van het prettig bewoonbaar maken van onze ‘openluchtkamers’. Nu komt de nadruk op nieuwe vergroening te liggen. En dat kan een conflict met huidige modetendenzen opleveren. Dus als je nog tuinmeubilair wilt aanschaffen, zorg dan dat er voldoende groeiruimte voor ‘groen’ overblijft. Zorg ook dat hemelwater door de bestrating heen in de bodem kan wegzakken. Dat betekent niet dat je geen tegels meer kunt toepassen, maar wel dat het water niet rechtstreeks in het riool moet verdwijnen, maar bijvoorbeeld wel in een zinkput onder het terras.
Er zijn prima gootsystemen te koop die het water opvangen en naar zo’n put kunnen afvoeren. Koppel ook regenpijpen af van de verbinding met het riool. Verzin een systeem waarbij ook het water van uw huis, schuur, garage of bedrijfsruimte in de bodem wordt opgenomen, eventueel met een regenton als tussenstation. Dan sla je twee vliegen in één klap, want je krijgt ook gratis gietwater voor uw planten. Dat laatste is ook best financieel interessant, want drinkwater uit het leidingnet wordt in de toekomst steeds duurder vanwege de steeds ingewikkelder wordende zuiveringsproblemen.
Nog een tip: groene daken vormen ook een uitstekende waterbuffer en ze helpen door de langzame verdamping van water uit die groene plantenlaag de temperatuur in de omgeving aantrekkelijker te maken. Groen ademt waterdamp en helpt trouwens altijd en overal bij het reguleren en nivelleren van temperatuur. Dat feit wordt vaak vergeten, maar wordt belangrijker naarmate de zomerse temperaturen hoger worden. Dat wordt zeker in de steden een factor van belang.
Hulp nodig bij (nieuwe) tuinplannen?
Veel starters en doorgewinterde tuiniers bezoeken De Tuinen van Appeltern voor nieuwe ideeën en manieren om hun tuin op de gewenste manier vorm te geven en in te richten. 100.000 mensen komen daarvoor jaarlijks naar ons park en ruim twee miljoen mensen zoeken naar informatie op onze website. Omdat velen daarbij ook op zoek zijn naar deskundige hulp hebben we in het hele land hoveniers en ontwerpers geselecteerd die we met gerust hart bij iedereen aan kunnen bevelen. Deze Appeltern Tuinexperts kunnen er voor zorgen dat al je wensen en ideeën in praktijk gebracht worden.
Coronavirus Update
De Tuinen van Appeltern blijft geopend! Omdat het tuininspiratiepark maar liefst 22 hectare groot is, komt een opeenhoping van 100 bezoekers niet voor, zelfs op topdagen niet! Daarom is er besloten het modeltuinenpark ‘gewoon’ open te houden. Er is op dit moment namelijk al zoveel moois te zien. Uiteraard volgen wij alle recente ontwikkelingen rondom het COVID-19 virus op de voet én volgen wij alle informatie en adviezen van het RIVM op.