Sierwaarde van doorns en stekels

//Sierwaarde van doorns en stekels

Sierwaarde van doorns en stekels

De woorden ‘doorns’ en ‘stekels’ hebben een negatieve emotionele lading. Ze roepen beelden op van ondoordringbare bosschages, gescheurde kleding en bloederige schrammen. Natuurlijk zijn ze allereerst bedoeld als wapens waarmee planten zich verdedigen tegen vraat. Maar als u wat aandachtiger kijkt, blijkt dat veel van deze wapens mooi zijn. Ze kunnen bewondering oogsten, net als een fraai bewerkt zwaard.

Doorns en stekels zijn twee verschillende dingen. Doorns groeien vanuit het hout. Je kunt ze slechts met moeite, vaak alleen met een mes of snoeischaar, verwijderen. Stekels zijn niet met het hout verbonden en meestal gemakkelijk los te halen. Variatie is er volop. Er zijn takdoorns die de plaats van een tak hebben ingenomen en bladdoorns zijn in de plaats van een blad gekomen. Stekels zijn er in alle vormen en maten – denk maar aan de bladstekels van hulst of van de Zuid-Afrikaanse Berkheya cirsiifolia. Al die verschillen zijn voer voor biologen die zich in de anatomie van de planten verdiepen. Tuinliefhebbers kijken anders tegen deze plantenwapens aan.

Het hele verhaal lezen? Hier vindt u alle winkels waar het magazine verkocht wordt in Nederland en België: www.tijdschriftdetuin.nl/verkooppunten/ Of neem een abonnement a € 38,50 per jaar (NL) en kies uit de volgende cadeaus: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk/ Een mail met uw adresgegevens en iban naar info@tijdschriftdetuin.nl volstaat.

2019-01-10T18:14:22+02:0013 december 2018|Nieuws|