De winter komt… Planten in de kou

//De winter komt… Planten in de kou

De winter komt… Planten in de kou

De filmliefhebber denkt bij die kop direct aan Game of Thrones; een schaatsliefhebber wrijft zich bij zo’n tekst in de handen en een tuinier krijgt er gemengde gevoelens bij.

Een winter met sneeuw en ijs, je maakt het niet vaak meer mee. Het is meestal een korte periode van sneeuw- en ijspret en dan kunnen de schaatsen weer in het vet en de slee in de schuur. Toch kan een korte vorstperiode veel positieve of negatieve gevolgen voor de tuin hebben. Het is goed om daar al op tijd bij stil te staan en eventueel maatregelen te treffen. Allereerst het goede nieuws. Verreweg de meeste tuinplanten trekken zich niets aan van de kou. Ze zijn in winterrust: de vaste planten zijn ondergronds gegaan, bladverliezende bomen en struiken hebben ook al een natuurlijke aanpassing aan koude winters en de meeste bolgewassen houden wel van een beetje kou. Sterker nog, zonder voldoende kou zullen ze niet gaan bloeien en daarom krijgen tulpen die al rond de kerst als snijbloem aangevoerd worden een koudebehandeling voor ze in bloei worden getrokken. Ja maar… die sneeuw! Ja, juist die sneeuw is perfect voor heel veel tuinplanten. Voor planten is er in de winter niets lekkerder dan een dikke laag sneeuw. Onder de sneeuw is het droog en niet koud en ook een snijdende wind kan onder de sneeuw niets meer uitrichten. Bent u een liefhebber van de wintersport dan weet u dat in de bergen een halve meter sneeuw geen uitzondering is. Over die planten onder dat sneeuwdek kunt u rustig skiën zonder dat ze daar last van hebben. Is het alleen maar een dun laagje sneeuw dan kan de ondergrond zo samengeperst worden dat die skihelling op den duur alleen nog maar sterke grassen overhoudt. Alle mooie kruidachtige planten leggen dan het loodje. Op de door wind schoongeblazen plekken zijn de omstandigheden veel beroerder en heel veel mooie alpenplanten redden het daar niet. Op dat soort plekken weet Loiseleuria procumbens of Alpenazalea zich nog wel staande te houden.

Het hele verhaal lezen? Koop het magazine in de winkel of in onze webshop: www.tijdschriftdetuin.nl 0f neem een abonnement a 41,95 per jaar (NL) en kies uit de volgende cadeaus: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk/

2021-11-26T08:53:20+02:0026 november 2021|Nieuws|