Duizenden bomen gered

//Duizenden bomen gered

Duizenden bomen gered

Begin december gaat de zestiende editie van Adopteer een Kerstboom van start. Wat in 2005 begon op de biologische kwekerij Randijk in Leusden, heeft zich inmiddels uitgebreid naar 14 uitgiftepunten in heel Nederland. Ook dit jaar vinden bijna 3000 kerstbomen hun weg naar adoptieouders door heel Nederland. Een kerstboom die je in januari niet aan de straat zet, maar die in januari wordt teruggeplant, om daarna weer door te kunnen groeien. Een kerstboom die bovendien biologisch is gekweekt, zonder gif of bestrijdingsmiddelen. Wel zo fijn voor al het andere leven in en rond het kerstbomenbos.

Duizenden bomen gered van de brandstapel
Een kerstboom van www.adopteenkerstboom.nl kan 3 tot 5 keer worden herplant. Daarna kan hij met pensioen en krijgt hij een definitieve standplaats. Wie dat wil, kan zo zijn eigen (gemerkte) boom een aantal jaren achter elkaar thuis adopteren. Een populair concept, want ook dit jaar blijkt dat ruim 2/3 van de vaste klanten hun eigen boom wil terugzien. Zo’n 1000 bomen zijn al ruim voor de kerst gereserveerd. Tellen we alle bomen vanaf het startjaar bij elkaar op, dan kunnen we zonder overdrijving zeggen, dat er duizenden bomen van de brandstapel zijn gered door de kwekers en klanten van Adopteer een kerstboom.

De kunst van het kweken
De kweekmethode is in de loop der jaren verfijnd. De adoptiebomen worden inmiddels in de pot opgekweekt, zodat ze een compact wortelstelsel ontwikkelen. Die compacte kluit zorgt ervoor dat de fijne haarwortels intact blijven, waardoor ze gemakkelijker wortelen bij de herplant in januari. De bomen worden het hele jaar verzorgd en krijgen op tijd water en alleen goedgekeurde natuurlijke meststoffen. Een proces dat met het toenemen van de hete zomers, nauwlettende inspanning vergt. Gemiddeld genomen overleeft circa 80 tot 90% van de kerstbomen de herplant.

Kerstbomenbier
De populariteit van Adopteer een kerstboom is onverminderd groot. Vandaar dat de organisatie steeds zoekt naar mogelijkheden om het oppervlak biologisch gekweekte kerstbomen met Skal certificering uit te breiden. Daarvoor zijn kwekers nodig die het avontuur aandurven een ander soort kerstbomen te kweken en daarnaast partners die de duurzame kerstboodschap willen helpen uitdragen. Sinds vorig jaar werkt Adopteer een kerstboom dan ook samen met Lowlander Bier. Samen investeren ze de komende jaren in het grootste biologische kerstbomenbos van Nederland, zodat steeds meer mensen een dubbel duurzame kerstboom in huis kunnen halen. Bovendien gebruikt Lowlander het snoeiafval om hiermee een heerlijk frisse winter I.P.A. te kunnen brouwen. Wie weet een leuke cadeautip voor ónder de adoptiekerstboom.

Statiegeld
Een kerstboom adopteren kan op 14 plaatsen in Nederland. Bestaande klanten halen hun eigen, gereserveerde boom voor de kerst weer op. Nieuwe klanten zoeken een boom naar voorkeur uit bij een uitgiftepunt in de buurt. Iedereen betaalt 10 euro statiegeld bovenop de huurprijs van de boom. De kaart met verzorgingstips, die alle adoptieouders meekrijgen, zorgt ervoor dat de kerstboom ook thuis goed kan worden verzorgd. Een adoptieboom plaats je niet tegen de verwarming aan, om maar een voorbeeld te noemen. Wie zijn boom in goede staat terugbrengt in januari, krijgt zijn statiegeld retour.

Kijk voor openingstijden en meer informatie op www.adopteereenkerstboom.nl

2020-11-18T15:13:49+02:0018 november 2020|Nieuws|