Colors of spring – Lentekleuren

/Colors of spring – Lentekleuren
Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Een Chinese kijk op onze bollenvelden, schilderijen en werken op papier van Zhuang Hong Yi.

Museum de Zwarte Tulp in Lisse toont t/m 9 juni topstukken van deze Chinese kunstenaar. Het zijn kunstwerken vervaardigd van delicate stukjes geverfd rijstpapier, gevouwen en geknipt tot honderden bloemknoppen. Op de tentoonstelling zijn collages te zien, landschappelijke werken en ‘Flowerbeds’. De inspiratiebron voor de ‘Flowerbeds’ waren de eindeloze, kleurrijke bollenvelden die Zhuang onder zich door zag glijden tijdens zijn eerste vlucht van China naar Nederland.

In zijn kunst laat Zhuang zijn traditionele Chinese opleiding samenvloeien met zijn Westerse ervaringen. Hij combineert rijstpapier (een materiaal dat vooral geassocieerd wordt met de oude Oosterse wereld) met een innoverende versie van Europees impressionisme. Het driedimensionale karakter maakt van zijn werk een bijzondere en fascinerende mengvorm tussen schilderij en sculptuur. In close-up beginnen de kleuren zich te mengen, waardoor een constante stroom van nauwkeurig gevouwen bloemen ontstaat.

Zhuang Hong Yi (1962) werd geboren in Sichuan en studeerde kunst aan de Sichuan College of Fine Arts. In 1992 vertrok hij met zijn vrouw, de kunstenaar Lu Luo, naar Nederland. Hij voltooide zijn studie aan de Minerva Kunstacademie in Groningen. Sindsdien woont en werkt hij een groot gedeelte van het jaar in Nederland. Zhuang had zijn eerste tentoonstelling in het Groninger Museum in 2000, zijn tweede in 2007.
De tulpenvelden hebben grote kunstenaars naar Nederland gebracht. De Franse kunstenaar Claude Monet verbleef in 1886 een maand in Den Haag en vertrok van daaruit naar de bollenstreek om de tulpenvelden te schilderen. De Amerikaanse kunstenaar George Hitchcock werkte het grootste deel van zijn actieve schildersleven in Nederland en was de belangrijkste voorman van de Egmondse School waar hij bollenvelden schilderde. En nu dus kunstenaars uit China.

Zhuang Hong Yi
COLORS OF SPRING – LENTEKLEUREN
23-02-2019 t/m 09-06-2019
Museum de Zwarte Tulp
Heereweg 219
2161 BG Lisse
www.museumdezwartetulp.nl