Tijdschrift voor de echte tuin- en groenliefhebber

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Hortus Bulborum bestaat 90 jaar van 6 april t/m 16 mei

6 april 2018 @ 10:00 - 16 mei 2018 @ 17:00

€5
Hortus Bulborum

De Hortus Bulborum in het Noord-Hollandse Limmen – de enige tuin ter wereld met ruim 4000 verschillende soorten historische bloembollen – bestaat dit jaar 90 jaar. In deze tuin worden onder andere oude tulpen, narcissen.crocussen, fritttelaria’s en hyacinten die commercieel niet maar botanisch wel interessant zijn, voor het nageslacht bewaard.

De oudste tulp in de tuin is de ‘Duc van Tol, Red and Yellow’ uit 1595. Op de tuin bloeien ook rassen die zijn verhandeld tijdens de Tulpenmanie uit de 17e eeuw.

Duc van Tol Red & Yellow

De tuin geeft een b(l)oeiend overzicht van de ontwikkeling van deze zeer populaire voorjaarsbloemen. Elk voorjaar laat de Hortus Bulborum de bollengeschiedenis herleven. Duizenden kleine bollenveldjes kleuren in de meest uiteenlopende schakeringen. De tuin is dan een lust voor het oog en een genot voor de neus. Onlangs is de Hortus Bulborum door de Gemeente Castricum onderscheiden met de gemeentelijke ere- penning 2018.

Zuidkerkenlaan 23A, 1906 AC Limmen. Openingstijden: 6 april t/m 16 mei, maandag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur; zondag van 12.00-17.00 uur. www.hortus-bulborum.nl

Bijlage: geschiedenis

In 1924 ziet de jonge tuinbouwleraar Pieter Boschman in het Noord-Hollandse bollendorp Limmen met lede ogen aan hoe veel historische tulpenrassen – sommige al honderden jaren oud – in snel tempo dreigen uit te sterven. Hij begint met het verzamelen van deze oude bolgewassen en plant ze in zijn tuin rondom de schoolmeesterswoning naast het middeleeuwse kerkje. Na vier jaar is de tuin vol.
Boschman komt in contact met de vermaarde hyacintenveredelaar Willem de Mol uit Amsterdam. Ook hij beschikt over een bijzondere collectie bolgewassen: historische hyacinten van na 1830. De Mol kampt eveneens met ruimtegebrek. Boschman en De Mol richten in 1928 de Hortus Bulborum op. Boschman’s jeugdvriend Nicolaas Blokker, bollenkweker en exporteur, biedt aan de collectie op een perceeltje van zijn landerijen te planten. Daarmee is de Hortus Bulborum een feit. Als de firma Van Hof & Blokker ruim zestig jaar later naar het naburige Heiloo verhuist, volgt de Hortus Bulborum zijn genereuze ‘gastheer’.
In 1988 wordt de stichting Hortus Bulborum uitgenodigd deel te nemen in de Stichting Nationale Plantencollectie, een instelling waarin onder meer alle academische plantencollecties samenwerken. Die uitnodiging is een pluim op de hoed van al die vrijwilligers die de tuin en de collectie al decennia lang onderhouden.
Vijf jaar later keren de bollen terug naar hun geboortegrond in Limmen – naar de akker bij de voormalige oude openbare school nabij het kerkje. Een eigen plek, compleet met monumentaal entreehek en autentieke bollenschuur.

In de 90 jaren is de privé-bollenverzameling van Pieter Boschman uitgegroeid tot een unieke genenbank, tot een bollenschatkamer en een toeristische trekpleister.

Gegevens

Begin:
6 april 2018 @ 10:00
Einde:
16 mei 2018 @ 17:00
Kosten:
€5

Locatie

Hortus Bulborum
Zuidkerkenlaan 23A
Limmen, 1906 AC Nederland
+ Google Maps
Website:
www.hortus-bulborum.nl