Open Tuinendag Utrecht

/Open Tuinendag Utrecht
Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Op zaterdag 2 juli 2022 vindt de elfde Open Tuinendag Utrecht plaats. Dit groene evenement heeft inmiddels een vaste plek op de agenda verworven en trekt jaarlijks tussen de 1500 en 2000 bezoekers.

De tuinen
Verborgen achter gevels en poorten van de historische binnenstad liggen de Utrechtse stads- en binnentuinen: groene oases van rust en vaak verrassende staaltjes tuinarchitectuur. Iedere tuin heeft een uniek karakter, of het nu gaat om grote tuinen van instellingen of kleine particuliere tuinen, verborgen hofjes en pandhoven, tuinen met een sobere architectuur, of tuinen met beelden en vijvers. Tijdens deze dag worden ruim 50 bezienswaardige tuinen opengesteld. De Open Tuinendag Utrecht geeft geïnteresseerden een unieke gelegenheid om van deze bijzondere tuinen te genieten die de rest van het jaar niet toegankelijk zijn.

Utrecht 900
In 2022 wordt gevierd dat Utrecht 900 jaar geleden stadsrechten kreeg, ook de Open Tuinendag wil hier aandacht aan besteden. Binnen de ommuurde stad lagen tot het einde van de 16e eeuw de immuniteiten: omsloten terreinen van kerken en kloosters met akkers, moestuinen en boomgaarden. In de loop der tijd zijn die terreinen grotendeels volgebouwd, toch zijn er nog diverse groene plekken uit deze tijd bewaard gebleven; zo maakte de tuin van Sociëteit De Vereeniging aan de Mariaplaats ooit deel uit van de immuniteit van St. Marie.

Passe-partout
Op de Open Tuinendag Utrecht zijn de deelnemende tuinen tussen 10.00 en 17.00 uur te bezoeken op vertoon van een passe-partout. Dit programmaboekje bevat een beschrijving van iedere locatie en een handige plattegrond met looproute. Afgelopen jaar waren er niet twee, maar drie routes uitgezet langs de tuinen om aldus de bezoekersstroom in nog betere banen te leiden. Dit bleek goed te werken en daar willen we ook aankomend jaar aan vasthouden.
Een passe-partout kost € 15,00 per persoon en is vanaf begin mei verkrijgbaar bij de VVV Utrecht. Vooraf bestellen is ook mogelijk via : VVV-Utrecht, Domplein 9-10, tel. : 030 – 2360004 of via infovvv@utrechtmarketing.nl.

Informatie
Actuele informatie over het programma en de tuinen is te vinden op www.opentuinendagutrecht.nl. Volg de Tuinendag ook op twitter @OpenTuinUtrecht, www.facebook/opentuinendagutrecht.nl en Instagram (opentuinendagutrecht).