Panorama Tulipland 3.0

/Panorama Tulipland 3.0
Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Het Museum voor de Bollenstreek, beter bekend als Museum de Zwarte Tulp, wil in 2020 verhuizen naar een nieuwe locatie. Tegelijk verandert de naam in Holland Tulip Museum. Holland Tulip Museum heeft de ambitie om op de nieuwe locatie uit te groeien tot een internationaal museum over alle facetten van de bolbloem. Wie meer wil weten over het nieuwe museum kan de komende maanden terecht bij de tentoonstelling in Lisse, waar de uitgezette lijnen met unieke objecten en kunst zichtbaar gemaakt worden. Bruiklenen zijn er van bekende musea zoals Singer Laren.

Bouwstenen
Bij de tentoonstelling ‘Panorama Tulipland 3.0’, te zien van 29 juni t/m 27 oktober 2019, worden verschillende bouwstenen getoond die richting gaan geven aan het nieuwe museum. Deze lopen dwars door de geschiedenis heen. Van letterlijke bouwstenen van Jan Six II van Hillegom tot aan de eerste versie van het beroemde Panorama van Leo van den Ende. Dit eerste unieke panorama werd door de kunstenaar in vier maanden geschilderd en diende als voorstudie voor het latere bekende Panorama Tulipland.

Modern en hedendaags
Moderne en hedendaagse kunst is er ook in de vorm van fotografie van Marie Cécile Thijs en Marcel van der Vlugt, tulpenvazen van Bernard Heesen en Josja Schepman en een proefpaneel van Jennifer Tee behorend bij haar kunstwerk in een nieuw Amsterdams metrostation. Het enorme werk herinnert aan de prachtige tegeltableaus in de paleizen van de vroegere Turkse machthebbers in Istanbul.

Bollenvelden
De bollenvelden van Anton Koster uit de collectie van het museum krijgen gezelschap van schilderijen van Ferdinand Hart Nibbrig en fotografie van Leendert Blok en Marcel van der Vlugt. De in Lisse geboren Leendert Blok (1895-1986) was een fotograaf die al vroeg experimenteerde met kleurenfotografie en hij blijkt ook prachtige foto’s van bollenvelden te hebben gemaakt die hier voor het eerst getoond worden.

Reuzenbollen
Het museum beperkt zich niet tot de muren van het nieuwe gebouw. Met het project ‘Reuzenbollen/ Hollands Glorie’ komen er vanaf 2020 tientallen prachtige kunstbollen in de Duin- en Bollensteek te staan. Ze zullen een belangrijke rol gaan spelen in de marketing van de gehele regio. Op dit moment worden de eerste bollen door gerenommeerde (inter)nationale kunstenaars beschilderd en getoond aan het publiek. Een sneak preview dus.

Kunstenaars van de tentoonstelling (chronologische volgorde)

Ferdinand Hart Nibbrig, Leendert Blok, Leo van den Ende, Ger Dekkers, Bernard Heesen, Josja Schepman, Anita Walsmit Sachs, Marco Manders, Marie Cecile Thijs, Marcel van der Vlugt, Michel Hoogervorst, Jennifer Tee, Rik Smits, Ruri Matsumoto.

Panorama Tulipland 3.0
Bouwstenen voor een nieuw museum
29-06-2019 – 27-10-2019
Museum de Zwarte Tulp
Heereweg 219
2161 BG Lisse
www.museumdezwartetulp.nl

Sluitsteen Jan Six II van Hilllegom
Sluitstuk van een stenen brug met links het wapen van Jan Six II van Hillegom (eerste helft 18de eeuw)

Leo van den Ende, Panorama Tulipland

Leo van den Ende, Panorama Tulipland / eerste versie (1996-1997), olieverf op doek, 10 x 50 x 75 cm – 10 x 500 euro. Afgebeeld deel 8 van 10 met een afbeelding van ‘t Huys Dever in Lisse

Marie Cecile Thijs, The Kiss

Marie Cecile Thijs, The Kiss, Lambda C-print on dibond with matted plexi & black floating frame, 70 x 70 cm, Copyright Marie Cécile Thijs, courtesy SmithDavidson Gallery


Ferdinand Hart Nibbrig, Bollenveld met knecht (1881), olieverf op doek 40,3 x 56,5 cm, particuliere collectie