

Power to the Flower
5 oktober 2024 @ 10:00 - 6 april 2025 @ 17:00
| €15Na een korte verbouwing heropent Museum De Buitenplaats in Eelde op zaterdag 5 oktober 2024 met een nieuwe koers en onder een nieuwe naam: Drents Museum De Buitenplaats. In het vernieuwde museum krijgt de kunst uit de art nouveau de hoofdrol, met als uitgangspunt de collectie kunst rond 1900 van het Drents Museum. In de openingstentoonstelling Power to the Flower staan bloemen in de kunst van de Nederlandse art nouveau centraal. De bloem als symbool voor de komst van een nieuwe tijd, precies zoals in het nieuwe Drents Museum De Buitenplaats.
Topstukken collectie in Power to the Flower
Met topstukken en verrassende objecten uit de collectie van het Drents Museum en een paar uitstapjes naar het heden, neemt het Drents Museum De Buitenplaats de bezoeker mee in de bloemverbeelding rond 1900. In de tentoonstelling – met een ontwerp van bureau Perspekt Studio’s uit Haarlem – zijn onder meer werken te zien van Chris Lebeau, Julie de Graag, Simon Moulijn, Johanna van Eijbergen, Carel Adolph Lion Cachet, Ruud van Empel en Saskia Boelsums.
In de tentoonstelling is door Het Drentse Landschap een bloemenroute ontwikkeld. Bij verschillende kunstwerken is via een QR-code meer informatie te vinden over de afgebeelde bloemsoorten, zoals de orchidee, sedum, anemoon en anjer.
Bloemen uitgangspunt
De grootste inspiratiebron voor kunstenaars rond 1900 is de natuur. Tijdens de opleiding leren ze om planten en bloemen te tekenen, eerst natuurgetrouw in beeld gebracht, vervolgens steeds verder vereenvoudigd en maximaal tot de essentie. Deze prachtige gestileerde bloemen dienen als ornamenten in behang, stoffen, meubels en allerlei andere versieringen. Ook in de beeldende kunsten zijn bloemen vaak het uitgangspunt. Bloemen krijgen van kunstenaars als het ware een ‘codetaal’ mee om gevoelens en ideeën weer te geven. De kunstenaars rond 1900 spreken die taal als geen ander. Zo staat de lelie voor onschuld en spiritualiteit, de roos voor liefde en wederopstanding en is de papaver het symbool van dromerigheid en vergankelijkheid.
Open Dag
Drents Museum De Buitenplaats opent op zaterdag 5 oktober 2024 met een Open Dag. Het vernieuwde museum met de tentoonstelling Power to the Flower, het Nijsinghhuis, de tuin en de Oranjerie zijn van 11.00 tot 17.00 uur gratis te bezoeken.
Gedurende de dag zijn er verschillende activiteiten voor jong en oud. De hoofdentree van het museum is versierd met een bloemenboog, waarin elke bezoeker een zelf geknutselde bloem kan steken. De kleurplaten voor deze bloemen zijn gratis op te halen in het museumcafé, in winkels in Eelde en op de Open Dag zelf. Verder zijn er rondleidingen door de museumtuin, workshops bloemschikken in art nouveau-stijl en muziek van onder andere het Bloemenkoor uit Eelde.
Vernieuwd museum
In 2024 is Museum De Buitenplaats volwaardig onderdeel geworden van het Drents Museum in Assen. Het ensemble De Buitenplaats in Eelde kenmerkt zich door het 20ste-eeuwse museumpaviljoen en vaste tuin het 17de-eeuwse Nijsinghhuis met muurschilderingen van de Noordelijke Figuratieven. Het Drentse Landschap is eigenaar van het ensemble en draagt zorg voor het beheer.
Tijdens de afgelopen zomer is het museumpaviljoen aangepakt. Het gebouw is onder andere toegankelijker gemaakt, achterstallig onderhoud is verricht, de looproutes zijn verbeterd en klimaatinstallaties zijn vernieuwd.
Drents Museum De Buitenplaats Power to the Flower is mogelijk dankzij provincie Drenthe, gemeente Tynaarlo, Stichting Beringer Hazewinkel, Stichting Het Drentse Landschap, Stichting Diorapthe, Stichting Gifted Art, Stichting Vrienden van De Buitenplaats en Businessclub De Buitenplaats.
Foto: Ruud van Empel, Floresta #10 2023, collectie Drents Museum, aangekocht met steun van de VriendenLoterij.