Tentoonstelling bloemboeketten

/Tentoonstelling bloemboeketten
Laden Evenementen

‘Ik ga niet op reis. Hier vind ik alles wat ik schilder, mijn vrouw, mijn kinderen, een paar vazen en pullen, de bloemen’, dat zei de schilder Jan Sluijters in 1927 in een interview. En wat betreft de vazen en de bloemen gold dat voor veel kunstenaars in de vorige eeuw. Ze schilderden bloemstillevens met wat bij de hand was: een vaas uit eigen bezit met bloemen uit de tuin. Op die eenvoudige arrangementen konden ze zich uitleven. Soms werden de bloemen heel precies geschilderd maar vaker was het een weergave van persoonlijke expressie. ‘Emotionele bloemschilderkunst’ werden die schilderijen wel genoemd.

Willem Roelofs Museum de zwarte tulp

Willem Roelofs jr. (1874-1940)
Dahlia’s in een Chinese vaas op een tuintafel
Bruikleen Rijksdienst Cultureel Erfgoed
Foto Margareta Svensson

Teun Kelder museum de zwarte tulp

Toon Kelder (1894-1973)
Kleurige bloemen in een vaas van Keuls steengoed
Museum de Zwarte Tulp, bruikleen Stichting De Witte Zwaan

De geschilderde bloemboeketten uit de vorige eeuw zijn de laatste decennia enigszins uit de gratie geraakt, alle reden om ze weer eens in alle glorie te tonen van 15 augustus tot en met 5 december 2021.

De tentoonstelling Bloemboeketten in Museum de Zwarte Tulp toont werk van bekende schilders als Jan Sluijters en Kees Verwey maar ook van minder bekende kunstenaars als Marie Wandscheer, Jos Lodeizen en Ben Viegers.

Bij de tentoonstelling worden activiteiten en workshops georganiseerd. www.museumdezwartetulp.nl