Zicht op de bollenstreek

/Zicht op de bollenstreek
Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Museum de Zwarte Tulp in Lisse toont in de zomermaanden ruim dertig pentekeningen van Dirk Honders. Veel schilders en kunstenaars hebben getracht om de Bollenstreek op linnen of op papier uit te beelden. Zo hebben we vorig jaar kunnen genieten van schilderijen van Anton Koster. In de Comparitie toont De Zwarte Tulp nu een expositie van een andere kunstvorm. Tekeningen van de mooiste plekjes van onze streek. Hedendaagse, herkenbare plaatsen, maar ook historische locaties.
De tekenaar is de Lisser Dirk Honders (1959). Vanwege zijn passie voor tekenen koos hij er ooit voor het beroep van technisch tekenaar. Door de digitalisering is het beroepsmatig tekenen echter verplaatst van tekenbord naar scherm. Gelukkig heeft dat zijn tekenlust niet verminderd.
Het zien van tekeningen van anderen, zoals M.C. Escher, daagde hem uit om zelf ook die kunst machtig te worden. Zo heeft hij zijn eigen techniek en stijl ontwikkeld. Daarin is nog steeds een groei te zien. Tekende hij in het begin alleen met zwarte inkt, later gebruikte hij ook bruine inkt en de laatste tijd tekent Honders in alle kleuren. Ook wisselde hij in de loop van zijn ontwikkeling de pen af met gewassen inkt.

Speurtocht
Zo’n tekening komt niet zomaar even op een namiddag tot stand. “Meestal maak ik ter plekke een aantal foto’s”, vertelt Honders. “Thuis maak ik daar met potlood een ontwerp van. Zo’n schets zet ik dan later om in een pentekening.” Historische plekken vergen soms een speurtocht in archieven om de juiste gegevens naar boven te krijgen.
“Gemiddeld werk ik zo’n twintig tot dertig uur aan een tekening”, vervolgt de tekenaar. “De tijd is echter niet het belangrijkste. Het gaat mij er vooral om dat de tekening weergeeft wat ik bij aanvang voor ogen had.”

Streekgericht
De onderwerpen van Honders zijn meestal streekgericht. “Er is in onze streek een grote verscheidenheid aan historie en landschap. Het idee voor veel tekeningen is ontstaan tijdens een wandeling of een fietstochtje. Daarnaast ben ik geïnteresseerd in de geschiedenis van de diverse dorpen. Dat inspireert mij om ze in beeld te brengen. Zoals de tekeningen van de stoomtram en de Blauwe tram die in het verleden nadrukkelijk aanwezig waren in het straatbeeld van onze dorpen.”
De tekeningen die in het museum te zien zijn, tonen een aantal van de mooiste plekjes in de Bollenstreek. Ook de historie ontbreekt niet. De bewoners van de Bollenstreek zullen dan ook veel tekeningen zien uit hun directe woonomgeving.
“Ik hoopt dat mensen komen kijken en dan mijn tekeningen hen enthousiast maken over het unieke en kleurrijke karakter van onze streek”, aldus Honders.

Dirk Honders – Zicht op de bollenstreek
16-05-2019 t/m 15-09-2019
Museum de Zwarte Tulp
Heereweg 219
2161 BG Lisse
www.museumdezwartetulp.nl