Expositie Museum in Bloei

//Expositie Museum in Bloei

Expositie Museum in Bloei

Van 23 maart tot en met 2 juni sieren verse boeketten en andere vormen van bloemsierkunst de zalen en gangen van het Frans Hals Museum. Het aankleden van de zalen met bloemen, in opmerkelijke vazen uit de collectie keramiek van het museum, kent een lange traditie. Dertig jaar geleden startte een bevlogen team van de Vrienden van het Frans Hals Museum met het decoreren van het Frans Hals Museum met prachtige boeketten. Een nieuw tentoonstellingsformat was geboren. Dit jaar kent Museum in Bloei, twee hoofdstukken waarin twee verschillende teams, met een geheel eigen stijl, look en feel, het museum een ‘bloemige’ sfeer meegeven. Als eerste gaat het Vriendenteam onder leiding van Vibeke Struben vijf weken aan de slag om het museum te laten stralen, van 23 maart tot en met 29 april. Daarna neemt bloemsierkunstenaar Paul Wijkmeijer het stokje over en verrast het team van Klavertje Vijf de bezoekers met bijzondere ‘florale’ creaties.

Jubileum: 30 jaar boeketten van vrienden
In 1989 startte een enthousiaste groep vrijwilligers van de Vrienden met het maken van bijzondere boeketten in de museumzalen. Dat bleek een groot succes. Al dertig jaar lang sieren de boeketten van de hechte groep ‘bloemendames’ het museum. Onder leiding van Vibeke Struben verzorgen de Vrienden – het zogenaamde Vip’s team – de eerste fase van Museum in Bloei. Hun presentatie kenmerkt zich door enerzijds uitbundige en anderzijds subtiele boeketten die op een bijzondere manier worden afgestemd op de stijl van de zaal en de schilderijen. Ze maken daarbij graag gebruik van niet alledaagse bloemen en takken. Dit jaar zullen er naast vazen uit de verzameling, ook bijzondere vazen van onder andere Mobach worden gebruikt. De boeketten van het team zijn tot en met 28 april 2019 te zien.

Klavertje vijf
Het tweede deel van de presentatie – van 30 april tot en met 2 juni – is in handen van bloemkunstenaar Paul Wijkmeijer en zijn team van bloembinderij Klavertje Vijf. Wijkmeijers boeketten zijn vaak weelderig, spannend en kleurrijk. Hij zoekt naar nieuwe wegen om bloemen in de hoofdrol te zetten en schuwt daarbij bijzondere arrangementen niet. Hij zal zijn boeketten opmaken in vazen uit de collectie van het museum, aangevuld met nieuwe exemplaren.

Te zien in hof en hal
Beide teams haken aan op het thema In & Out wat in de gehele programmering van het museum in 2019 een rol speelt. In Hal wordt de tentoonstelling Ruis! Frans Hals, Anders verlengd tot en met half juni 2019. In Ruis! spelen hedendaagse kunstenaars met de conventies van de portretkunst, iets wat Hals eeuwen eerder ook al deed en daarmee in zijn tijd vernieuwd. Op 9 maart 2019 opent in Hof aan het Groot Heiligland de nieuwe dynamische collectiepresentatie Haarlemse Helden. Andere Meesters waarbij de parels uit de collectie worden getoond naast minder bekende meesterwerken. Het biedt de bezoeker naast de collectie Halsen een verdiepende kennismaking met ‘de andere meesters’ uit de Haarlemse Gouden Eeuw zoals Hendrick Goltzius, Karel van Mander, Jan Porcellis, Salomon van Ruysdael, Nicolaes Berchem en nog vele anderen. Meesters die voor kenners ‘usual suspects’ zijn, maar bij het bredere publiek minder bekend.

Activiteiten
Workshop: Pastel je eigen bloemenpracht
Tijdens Museum in Bloei verzorgt kunstenaar Marilyn Sonneveld workshops Pastel je eigen bloemenpracht, anders kijken naar bloemen. Marilyn stileert bloemen en kijkt vooral naar vormen en kleuren. Na een korte rondleiding gaan cursisten aan de slag met potlood en oliepastel.
Datum: 30 maart, 13, 20 april, 4, 18 mei en 1 juni
Kosten: € 25 en Museumkaart € 15 (inclusief bezoek museum en drankje)
Leeftijd: vanaf 18 jaar
Aanmelden: meet@franshalsmuseum.nl

In samenwerking met de Amsterdam Flower School verzorgt Paul Wijkmeijer op 11 en 25 mei twee exclusieve masterclasses. Voor meer informatie zie franshalsmuseum.nl.

Publieksavond
Op vrijdag 22 maart is er een speciale publieksavond waar het publiek gratis het museum kan bezoeken. Eerder die middag wordt de collectiepresentatie en de tentoonstelling Museum in Bloei, die dit jaar het dertig jarig jubileum viert, officieel geopend door Peter Vandermeersch (historicus en uittredend hoofdredacteur NRC) en wethouder Marie-Thérèse Meijs. ’s Avonds is er vanaf 18.00 uur tot 20.00 uur muziek, turbo tours waarbij museumdocenten korte rondleidingen verzorgen en is de workshop ‘Pastel je eigen bloemenpracht’ gratis uit te proberen.

De presentatie Museum in Bloei maakt deel uit van een samenwerking tussen het Frans Hals Museum, de Keukenhof, de Nieuwe Bavo en Haarlem Marketing. Gezamenlijk nemen zij de bezoeker mee op een Tulpomania tour door Haarlem en het lentepark Keukenhof waarbij de tulpenmanie uit de Gouden Eeuw weer tot leven komt.

De bloemenpresentatie wordt mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van het Frans Hals Museum, Annemieke’s pluktuin, Jasmijn Bloembinders, Dobbe Flowers, Openluchttheater Caprera, Flowerboost/Aad van Ruiten, kwekerij A.C. van Graven, kwekerij Fred Booij.

Titel Museum in Bloei
Datum 23 maart t/m 19 mei 2019
Locatie Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, Haarlem (Hof)
Telefoon 023 511 57 75
Openingstijden dinsdag – zaterdag 11.00 – 17.00 uur;
zon- en feestdagen 12.00 – 17.00 uur

Foto: Bloemen Vips team foto Gert Jan van Rooij

2019-03-12T16:25:50+02:0023 maart 2019|Nieuws|