Fascinerend plantengeslacht: Asclepias

//Fascinerend plantengeslacht: Asclepias

Fascinerend plantengeslacht: Asclepias

In het verleden deed Asclepias me niet zoveel. Tot ik in de prairieprovincie Manitoba in Canada kwam, toen veranderde dat. In de winter daalt de temperatuur daar ver onder de min dertig graden, in de zomer is het juist snikheet. In dat gebied zag ik in de greppels naast de gravel roads overal Asclepias speciosa. Aslepias, zomaar in dit in mijn ogen onherbergzame land? En wat bleek, niet een maar zelfs zeven soorten Asclepias komen in deze provincie voor!

INTRIGEREND
Vroeger was er de familie Asclepiadaceae, tegenwoordig is die opgegaan in de Apocynaceae. Een intrigerende plantenfamilie met veel aparte vertegenwoordigers. Vinca, Amsonia, Trachelospermum en Plumeria, om maar eens wat te noemen, horen er in thuis. Plumeria is bekend van de frangipani, de geurige bloemen die dames in Indonesië in het haar dragen; Trachelospermum nu razend populair als leiplant en Amsonia als nieuwe vaste plant die de borders verovert. Maar het is ook een familie die berucht is vanwege de giftigheid van veel soorten, het melksap in het bijzonder. Pas daarom ook maar op met het sap van Asclepias, ook dat is giftig en kan vervelende effecten hebben.

Asclepias speciosa

Asclepias speciosa

Vanwege het witte melksap worden deze planten in Amerika ‘milkweed’ genoemd. Linnaeus noemde het geslacht naar Aesculapius, de god van de geneeskunde, want gif en medicijn staan dicht bij elkaar. Uit sommige soorten Asclepias worden ook nu nog wel geneesmiddelen gehaald.

Het hele verhaal lezen? Koop het magazine in de winkel of in onze webshop: www.tijdschriftdetuin.nl of neem een abonnement a 41,95 per jaar (NL) en kies uit de volgende cadeaus: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk/
VANAF DIT JAAR OOK WEER LOS VERKRIJGBAAR IN BELGIË!

Asclepias exaltata

Asclepias exaltata

Asclepias curassavica

Asclepias curassavica

2021-10-15T11:44:19+02:0015 oktober 2021|Nieuws|