Gezond gazon zonder vervilting en mos

//Gezond gazon zonder vervilting en mos

Gezond gazon zonder vervilting en mos

Zowel verticuteren als roskammen met één machine. Een mooi gazon, wie droomt er niet van? Met de juiste machines maak je het onderhoud een stuk makkelijker. De nieuwe RLA 240 accuverticuteermachine van STIHL is zo’n multifunctioneel exemplaar. Je kan je gazon er zowel mee verticuteren als roskammen. Zo is het uitgerust met een verticuteerrol met 16 messen waarmee je mos en vervilting vlot verwijdert. Hierdoor kunnen water en voedingsstoffen goed tot de wortels doordringen. Daarnaast is er de verluchtingsrol om dood plantenmateriaal uit je gras te kammen. Zo fris je je gras op, verdicht je het en bestrijd je onkruid. De accuverticuteermachine is ideaal voor gazons tot 500 m² en uitgerust met een krachtige 36 V lithium-ionaccu uit het AK-accusysteem. Tenslotte is hij eenvoudig te transporteren en compact op te bergen. Handig!

Compact en comfortabel
De STIHL RLA 240 is erg wendbaar dankzij de compacte constructie en weegt slechts 15 kg zonder accu. Hij heeft een werkbreedte van 34 cm. Daarnaast werkt hij erg comfortabel dankzij de duwstang die je op 4 hoogteniveaus kan verstellen en de doorlopende motorstophendel. Ook de snijdiepte kan je traploos instellen. Het losgewerkte mos en de vervilting komen dan weer in de grote opvangbox terecht. Praktisch!

Compatibel accusysteem
De machine werkt op een krachtige 36 V lithium-ionaccu en is compatibel met alle accu’s van het AK-systeem. Handig wanneer je meer dan één toestel bezit. Zo kan je de accu en lader voor meerdere machines gebruiken. Denk aan grasmaaiers, heggenscharen, bladblazers, kantenmaaiers, kettingzagen …

Reinigen en opbergen is kinderspel
Het reinigen van je machines is niet het leukste karwei. Gelukkig kan je aarde en grasresten makkelijk verwijderen van de stevige polymeerbehuizing. Gewoon de duwstang omklappen en de machine kantelen. Zo zijn ook de verticuteer- en verluchtingsrol goed toegankelijk. Gereinigd in een-twee-drie. Bovendien kan je het toestel met ingeklapte duwstang en zonder opvangbox compact opbergen.

Verticuteren kan je leren
Waarom je je gazon een tot twee keer per jaar moet verticuteren? Wel, het bevordert de vorming van nieuwe sprietjes, verwijdert grasvilt en maakt de bovenste bodemlaag beter doorlaatbaar voor water en voedingsstoffen. Toch zijn er enkele zaken waar je op moet letten. Zo is verticuteren enkel effectief wanneer je de bodem voedt met voedingsstoffen en wanneer de temperatuur goed zit. Daarom bemest je je gazon best eerst en maai je het een tot twee keer voor het verticuteren. Je doet het ook alleen wanneer het droog weer is en minstens 10°C en wanneer dit ook zo blijft. Dat maakt van mei de ideale maand. Daarnaast is ook de snijdiepte belangrijk. Je moet ervoor zorgen dat het gras alleen wordt afgekamd doordat de messen twee tot drie mm in de bodem dringen. Wanneer je de machine te diep instelt, beschadig je de wortels. Dan wordt naast mos en grasvilt ook aarde losgewoeld. Ook is het essentieel om altijd met dezelfde snelheid te werken om op alle plaatsen even diep in te werken. Na het verticuteren kan je nog bijzaaien indien nodig. Ook besproeien kan de groei van je gazon bevorderen.

www.stihl.nl

2020-05-19T14:53:52+02:0019 mei 2020|Nieuws|