Bandvorming: Gril van de natuur

//Bandvorming: Gril van de natuur

Bandvorming: Gril van de natuur

Er gaat geen zomer voorbij of in vragenrubrieken en op fora komen foto’s van bloemen en planten voorbij die misvormd lijken te zijn. Voor je het weet duiken de meest bizarre verhalen op. Bandvorming, ook wel fasciatie genoemd, is een soort boze wolf in plantensprookjes.

Dat ‘men’ selectief is in het ontdekken en opkloppen van dergelijke vergroeiingen blijkt wel uit het gegeven dat de takken van Salix udensis ‘Sekka’ of bandwilg in bepaalde perioden van het jaar, bijvoorbeeld met kerst en met Pasen, in bosjes verkocht worden. Blijkbaar worden die gekweekt voor deze gelegenheden en vindt iedereen dergelijke vreemde takken heel gewoon. Je leest daarover tenminste geen rare dingen. Wat zijn die rare vergroeiingen, hoe ontstaan ze en zijn er ook planten die zoiets standaard hebben?

BELAAGDE PLANTEN
Het valt ons vaak niet op, maar voor veel planten is het leven hard. Luizen, mijten, virussen en ander onheil belaagt ze en ze moeten het maar zien te overleven. Die aanvallen zijn vaak duidelijk zichtbaar in de vorm van vergroeiingen aan blad, vruchten en twijgen. Zuigschade van luizen kan zich uiten in sterk misvormde bladeren die van kleur zijn veranderd of opgezwollen zijn. Aan bladeren van veel planten ontstaan gallen; de eik heeft het helemaal zwaar te verduren want daar komen tientallen gallen vormende insecten op voor…

Het hele verhaal lezen? Koop het magazine in de winkel of in onze webshop: www.tijdschriftdetuin.nl of neem een abonnement a 41,95 per jaar (NL) en kies uit de volgende cadeaus: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk/

2022-01-21T15:09:43+02:0021 januari 2022|Nieuws|