Groen in het Rijksmuseum

//Groen in het Rijksmuseum

Groen in het Rijksmuseum

De hovenier in een duurzame wereld. Een gezonde leefomgeving in een duurzame wereld. Wie wil dat niet? Vooral in steden vindt een grootschalige vergroening plaats om de omgeving leefbaar te houden. Maar wie gaat al dit groen onderhouden, en op welke manier?

ONMISBARE KENNIS
Op 10 oktober van 12.30-18.00 uur wordt de hovenier anno 2022 onder de loep genomen. Zo zijn schoffelen en standaard bemesting niet meer van deze tijd. Kennis en overdracht over beplanting zijn nu belangrijker: het begrijpen en begeleiden, kennis over bodemleven en biodiversiteit. Hoveniers met deze kennis zijn hard nodig, maar gek genoeg zijn er steeds minder jongeren die voor het groene ambacht kiezen. De urgentie is dus hoog.

INHOUD VAN DEZE DAG
De dag begint in het atrium. Daar vertellen inspirerende sprekers de geschiedenis van het hoveniersvak en geven inzicht in de relatie ten opzichte van groen in de stad. In de middag duik je de Rijksmuseumtuinen in. Daar zijn korte lezingen van experts en leer je meer over bodemleven, hoe je een heester snoeit en het beheer van zeldzame planten. In het museum kan je ook de tentoonstelling ‘Onderkruipsels’ (over allerlei kleine krioelende bodembeestjes) bezoeken.

SPREKERS
Erik de Jong, Emeritus hoogleraar Cultuur Landschap en Natuur – De hovenier: zorgen voor een levende wereld
Norbert Peeters, botanisch filosoof, universiteit Leiden– over plantblindheid
Jan de Hond, conservator Rijksmuseum
Sanne Horn, beplantingsontwerper tuin Rijksmuseum

BEDANKT!
Sinds 2021 kunnen aanstaande hoveniers een stage/opleidingstraject volgen in de tuin van het Rijksmuseum. Deze themadag is bedoeld om een groter publiek te inspireren en kennis te laten nemen van dit veelzijdige, prachtige vak. Door het TIQ Fonds (Tuinieren met IQ) / Rijksmuseum Fonds kunnen we de tuinstage en kennisdag mogelijk maken.

GRATIS toegang maar bestel wel hier even je ticket.

2022-09-20T09:33:34+02:0020 september 2022|Nieuws|