Tijdschrift voor de echte tuin- en groenliefhebber

Nieuws

Groenmoesmarkt in Boekel

18 maart in de Tuinmarkthallen te Boekel (NB)

De Groenmoesmarkt is een markt voor natuurlijk moestuinieren en eerlijk voedsel. Door zijn specialistische karakter spreekt deze markt veel mensen aan die bewust in het leven staan en die actief zijn op tuin- en natuurgebied. Het is naast een verkoopmarkt voor biologische en natuurvriendelijke producten ook een informatieve markt. Je vindt er informatie over historische moestuinzaden, het versterken van de biodiversiteit, permacultuur, het zelf gezond bezig zijn en over gezonde voeding. De Groenmoesmarkt is uitgegroeid tot de grootste in zijn soort in de Benelux maar tracht door keuze van deelnemers en locatie intimiteit te behouden. Dat de locatie in Brabant ligt heeft enerzijds te maken met de organisatorische voorbereidingsmogelijkheden van ondergetekende maar betekent in feite ook een centrale ligging voor de deelnemers en de bezoekers die ervoor van Noord-Nederland tot Zuid-Vlaanderen naar (het Nederlandse) Brabant komen.

De Groenmoesmarkt telt tussen de 80-90 deelnemers. Bezoekers kunnen er hun weg vinden omdat een 10-tal gevormde clusters dat vergemakkelijkt. Je vindt er achtereenvolgens: 1. een grote diversiteit aan zaden (gangbare en biologische, bijzondere en historische, speciale soorten, inheemse en exotische, voor moes- en siertuin, van eetbare wilde planten en wilde bloemenmengsels, van een- en tweejarige en zaden van kiem- en cressgroenten); 2. groente- en kruidenplanten, eetbare vaste planten, pootgoed (waaronder veel aardappelrassen), shiitake- en oesterzwammenbroed, (zomer)bollen en knollen (waaronder yacon en zoete aardappel maar ook dahliaknollen); 3. kleinfruit (aardbeiplanten, cranberryplanten en vele soorten besdragende struiken); 4. tuinmaterialen- en gereedschappen (waaronder bronzen gereedschap, ergonomische schoffels, bijzondere tuinkassen, zaai- en kweekbenodigdheden, door deelnemers ontworpen materialen en gereedschappen); 5. materialen voor bodem, bemesting en gewasbescherming (o.a. micro-organismen, compostwormen, mulchpapier, vleermuizenmest, Pireco-producten en bio-plaagbestrijding); 6. informatie over en producten van oogst en verwerking (technieken zoals conserveren, fermenteren, wecken en producten zoals jams, chutneys, walnotenolie en thee); 7. groene en gezonde informatie (o.a. van tuinontwerpers, hortussen, opleidingsinstituten, uitgevers, tuintijdschriften en van verenigingen zoals Velt en Groei&Bloei); 8. gezonde voeding (o.a. producten van Rineke Dijkinga, zeewierproducten, kefir en kombucha); 9. grootfruit (waaronder biologische appel-, peer- en kers en bijzonder fruit); 10 overige (zoals imkerij en cholfittykaas).

Hans van Eekelen uit Best is organisator van deze markt. Onder eigen naam en later onder de naam Groenmoes geeft hij meer dan 12 jaar lang publicaties uit met natuurlijk (moes)tuinieren, eerlijk voedsel en regionale betrokkenheid als kernwaarden. Enkele duizenden bezoekers zullen op 18 maart 2018 van 10.00 – 17.00 uur worden ontvangen in de Tuinmarkthallen op het adres Gemertseweg 9a te Boekel. Kassatickets zijn er voor € 7,50. In diverse (tuin)bladen worden voor het begin van de markt kortingskaarten ad € 6,50 opgenomen (kinderen tot 12 jaar gratis). Direct tegenover de Markthallen kan gratis worden geparkeerd.
Zie ook www.groenmoes.nl.

Recommended