Een gruwelijke hekel hebben we aan parasieten. Mensen die op onze kosten leven, van insecten die ons bloed zuigen en vaak vreselijke ziekten overbrengen. Ook planten kunnen te lijden hebben van klaplopers die zelf hun kostje niet bij elkaar kunnen scharrelen. Daaronder heb je parasieten die echt alles stelen en halfparasieten die zelf nog wel wat voor de kost doen.
Het gaat slecht met veel wilde planten in Nederland, maar om daar de parasieten en halfparasieten de schuld van te geven is volkomen misplaatst. Vergeleken met planten in de subtropen en tropen hebben de planten in onze omgeving maar weinig last van klaplopers. Die zijn zelfs vaak zo zeldzaam dat er soms speciaal aandacht aan wordt besteed: ‘Ga naar die natte weide en je vindt er moeraskartelblad of ga in de winter en het vroege voorjaar naar Limburg en overal zie je maretak in populieren en oude appelbomen.’ Het lijkt een promotie voor ramptoerisme. Maar wat is een halfparasiet? Volgens Wikipedia: een fotosynthetische plant die zich in stand houdt ten koste van een ander organisme waarmee hij samen leeft en waarvan water met de daarin opgeloste mineralen wordt opgenomen, maar niet de koolhydraatrijke fotosyntheseproducten. In lekental: de planten zijn voor hun water- en mineralenvoorziening aangewezen op hun gastheer. Maar omdat ze bladgroen hebben kunnen ze assimileren waarbij suikers gevormd worden. De echte parasieten missen bladgroen en zijn helemaal afhankelijk van hun gastheer.

Pedicularis foliosa
Halfparasieten hebben vooral bij de start een sterke handicap: ze hebben bij het kiemen de hulp van de gastheer nodig. Daarom is het zonder speciale voorzieningen meestal niet mogelijk om halfparasieten uit zaad op te kweken. Zaai je het zaad in een potje met zaaigrond dan zal er niets opkomen, want de gastheer ontbreekt. Het wortelstelsel van halfparasieten is zodanig dat het in de meeste gevallen in de wortels van de gastheer kan dringen…
Het hele verhaal lezen? Koop het magazine in de winkel of in onze webshop: www.tijdschriftdetuin.nl of neem een abonnement a 44,50 per jaar (NL) en kies uit de volgende cadeaus: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk/
Vanaf 2022 is het magazine helaas niet meer los te koop in België

Castilleja hispida