Het Kantinegesprek van 13 november

//Het Kantinegesprek van 13 november

Het Kantinegesprek van 13 november

Het Kantinegesprek vindt op woensdag 13 november a.s. weer plaats: een avond vol inspiratie en ontmoeting over tuin- en landschapsontwerp, kunst, natuur, planten en materialen. Tijdens deze avond krijgen diverse sprekers de gelegenheid om hun werk voor het voetlicht te brengen. We hebben weer een bijzonder programma samengesteld. Locatie is als altijd het ACEC gebouw in Apeldoorn. Voor deze editie zijn de sprekers:

In het dagelijks leven is Sipke Gonggrijp werkzaam als collectiebeheerder en tuinman bij Hortus Alkmaar. In zijn vrije tijd struint Sipke als botanist door bossen en velden op zoek naar bijzondere planten. Hij heeft daarbij een speciale belangstelling voor plekken die een ander eigenlijk uitsluitend tijdens de vakantie bezoekt… campings. Bij het Kantinegesprek komt Sipke laten zien en vertellen wat er zo speciaal is aan die campingflora, hoe dat eigenlijk komt en natuurlijk waarom het van belang is om die planten in kaart te brengen.

De eikenprocessierups, een vervelend plaagdier? De rups geeft ons de keuze: vreselijke jeuk, omdat dit plaagdier de kans krijgt zich met regelmaat te ontwikkelen tot een enorme plaag. Óf een heel en kleur- en bloemrijk landschap waar de eikenprocessierups altijd aanwezig is, maar nooit een enorme overlast veroorzaakt. Ton Stokwielder is onder meer specialist plaagdierbeheer in bomen. Met zijn bedrijf Storix heeft hij een revolutionair systeem ontwikkeld om de natuur en natuurlijke vijanden in te zetten in het verantwoord ecologisch bestrijden van de overlast door de eikenprocessierups.

Heilien Tonckens is van vele groene markten thuis. Zij was eigenaar van wilde planten kwekerij De Heliant (nu onderdeel van Cruydthoeck), is mede-oprichter van vakvereniging Wilde Weelde, expert op het gebied van stinzenbeplanting en betrokken bij de opleiding tot ecologisch hovenier. Heilien komt vertellen over de herleving van de oude tuinbouwschool in Frederiksoord. Deze is door vereniging de Proef in september 2023 aangekocht. Na zo’n 18 jaar verwaarlozing van gebouw en terrein van de voormalige tuinbouwschool (de eerste van Nederland!) hebben zij de draad weer opgepakt.

Rowin Snijder is oprichter van Le Compostier en een pionier op het gebied van lokaal en circulair verwerken van groenafval in steden. Sinds 2014 werkt hij aan wijkgebonden oplossingen voor het verwerken van GFT-afval met behulp van compostwormen. Bij Het Kantinegesprek komt Rowin vertellen, hoe hij met zijn initiatief is begonnen om wormenhotels te maken voor buurtbewoners in de stad en hoe dat is uitgegroeid tot een bedrijf dat wormenhotels maakt voor uiteenlopende locaties en verschillende sociale projecten.

Ienke Kastelein woont en werkt in Utrecht. Zij studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en bekwaamde zich daarnaast in de fotografie. In het Kantinegesprek op 13 november zal zij ingaan op haar praktijk als interdisciplinair kunstenaar. Aan de hand van een aantal voorbeelden vertelt zij over het wandelen als artistieke praktijk. Een wandeling geeft de mogelijkheid om het lichamelijke en zintuiglijke met een poëtische ruimte te verweven. Hierin komen kijken, luisteren, tasten en ruiken vanzelfsprekend samen.

Gezellig mee-eten kan om 18.00 uur voor € 17,50
De avond zelf start om 19.30 uur. Entree is gratis!
Aanmelden voor de avond en voor de optionele maaltijd is verplicht en kan via kantinegesprek@ontwerpinstituut.nl

Foto: Frederiksoord credit website De Proef

2024-11-04T17:05:39+02:004 november 2024|Nieuws|