Op woensdag 15 juni 2016 vindt een aflevering van Het Kantinegesprek plaats binnen het Festival van het tuinontwerp. De vaste formule van dit trefpunt voor ontwerpers en groenmensen blijft echter dezelfde: zes sprekers komen praten over hun werk, hun boek of hun idee en krijgen daar ieder 20 minuten voor. Dan gaat onverbiddelijk de bel. Na afloop van Het Kantinegesprek is er gelegenheid om met de sprekers verder te praten en te netwerken, nieuwe mensen te ontmoeten of inspiratie op te doen.
Hetgeen de gasten tijdens deze editie bindt, is hun visie op het begrip ‘Trend of Trant’. Want in de groene wereld wordt nogal eens met deze begrippen gegoocheld en verwarring gesticht. Een trend is kortstondig en modieus, een trant is een eigen manier van uitdrukken, een wijze waarop men iets doet. De sprekers kiezen duidelijk positie en zo ontstaat een boeiend programma.
• Het jaarlijkse internationale tuinplantenevenement Plantarium vindt al 34 jaar plaats in Boskoop. Directeur Jos van Lint komt vertellen want dit jaar starten zij met een nieuwe aanpak, waarbij meer oog zal zijn voor de tuinontwerpers en de openbare ruimte.
• Brenda Horstra, adjunct directrice van Tuinbranche Nederland, is al jarenlang actieve bruggenbouwerster in de tuinenwereld. Niet alleen wil zij de groene belangen behartigen, zij zet ook lijnen uit en stimuleert de ontwerpers te denken in hun eigen trant.
• Vervolgens verschijnt Meneer Vermeer als Botanisch Cabaretist, en belicht daarbij een specifieke plant. Hilariteit, gelach en kennis gaan hand in hand. Op zijn typische manier.
• Dan is het de beurt aan bioloog Norbert Peeters, deze keer niet over zijn werk met Th.C.W. Oudemans, maar over zijn eigen nieuwste boek: ‘Botanische revolutie’, waarin hij Darwins evolutietheorie in een nieuw licht zet. Hij is de eerste gast die een tweede optreden krijgt.
• Sinds de aanvang van zijn bureau in 1983 ontwerpt Niek Roozen internationaal grote projecten en manifestaties en doet dat op een heel eigen en oorspronkelijke manier, waarbij hij zowel hoog artistiek werk levert als een publiekslieveling is. Over zijn eigen trant.
• Michel Lafaille bezocht de tentoonstelling over New Babylon, het groots architectonisch en urbanistisch project van Constant Nieuwenhuys. Vijftig jaar later nog steeds een futuristisch fenomeen.
De entree en de eerste koffie is gratis, opgave is wel verplicht, via info@ontwerpinstituut.nl. Het Kantinegesprek start om 19u30 en vindt plaats in het ACEC gebouw, Roggestraat 44 te Apeldoorn (naast het CODA Museum). Speciaal voor de bezoekers die van ver komen is er vanaf 18u00 de mogelijkheid een warm buffet voor 10 euro te genieten. Ook daarvoor dient men zich op te geven.