Kleurenfeest in Chileens Patagonië

//Kleurenfeest in Chileens Patagonië

Kleurenfeest in Chileens Patagonië

Het Parque Nacional Torres del Paine ligt in zuidelijk Chili. Het enorme park bevat een spectaculair deel van de zuidelijke Andes. Het park is vooral bekend vanwege zijn indrukwekkende landschappen, maar zoals zoveel delen van Patagonië, is het ook botanisch zeer interessant.

De Torres, de granieten bergpieken, domineren dit prachtige natuurgebied in Chileens Patagonië. Hoewel de grootste diversiteit in de Patagonische flora in het aangrenzende Argentinië is te vinden, valt er in dit Chileense park óók botanisch veel fraais te ontdekken. Het park grenst aan de oostzijde aan de enorme Patagonische steppe, een bijzonder dunbevolkt gebied met weinig neerslag, maar prachtige planten. Naast ruige bergen en steppevegetatie wordt Torres del Paine gekenmerkt door groene Nothofagus bossen, gletsjers en turquoise bergmeren. Diepe gletsjermeren grenzen aan El Hielo Sur, de Zuid-Patagonische IJskap. Deze ijskap is na Groenland en Antarctica de grootste ter wereld. Snelstromende rivieren voeren het water af naar de Stille Oceaan. Direct ten oosten van het gletsjergebied liggen de hoogste pieken. In dit ruige natuurpark zie je regelmatig groepen guanaco’s, een wilde lama. De guanaco’s zijn een belangrijk prooidier voor de toppredator van dit gebied, de poema. Om een poema te zien moet je veel geluk hebben. Veel meer kans heb je om hier de Andescondors te zien vliegen of op de steppe de loopvogel Darwins nandoe te zien lopen. Deze vogel ziet eruit als een kleinere vorm van de struisvogel. Op onze camping liep een Andesvos. De Andes heeft een enorme invloed op de hoeveelheid neerslag in Patagonië. In de steppegebieden ten oosten van de Andes is het droog door het sterke regenschaduw effect van het gebergte. Ten westen van de Andes en op de westzijde van het gebergte valt wel veel neerslag. Torres del Paine ligt in het zuiden van Patagonië. Daar valt meer neerslag dan in het noorden. In de droge steppe ten oosten van de Andes domineren grassen en dwergstruiken als Junellia. Veel soorten hebben doorns of stekels, als bescherming tegen begrazers. Bomen zijn hier afwezig. Wanneer je echter door de droge steppe van oost naar west de bergen in rijdt, verandert de vegetatie snel. De neerslag neemt toe en dat zie je direct terug. Op de berghellingen van de Andes groeien Nothofagus bossen. Boven de boomgrens is het domein van de alpiene planten, al komen daar soms soortgelijke planten voor als in de steppe. Kleine planten die zijn aangepast aan extreme omstandigheden zoals de harde wind.

Het hele verhaal lezen? Hier vindt u alle winkels waar het magazine verkocht wordt: www.tijdschriftdetuin.nl/verkooppunten/ Of neem een abonnement a € 41,95 per jaar (NL) en kies uit de volgende cadeaus: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk/

Tekst en foto’s Kees Jan van Zwienen

Gavilea littoralis (Parque Nacional Torres del Paine)

Gavilea littoralis (Parque Nacional Torres del Paine)

Azorella monantha (Parque Nacional Torres del Paine)

Azorella monantha (Parque Nacional Torres del Paine)

2021-02-18T18:57:15+02:0018 februari 2021|Nieuws|