Levende bermen

//Levende bermen

Levende bermen

Over ecologie en architectuur van de wegberm. We beschikken in Nederland over een fantastisch netwerk van natuur dat we te weinig benutten: de berm. Gelukkig ontstaan overal initiatieven om wegbermen, spoorbermen en dijken meer tot leven te brengen. De berm heeft ruimte nodig, letterlijk en figuurlijk. We moeten rijk bloeiende, levende bermen maken, die zorgvuldig en mooi zijn vormgegeven. Waar vlinders en bijen van genieten. En wijzelf ook.

Levende Bermen

Fotograaf en landschapsarchitect Rita van Biesbergen fotografeerde een jaar lang de bermen van de Weg van de Toekomst, de N329 bij Oss waar op een vernieuwende manier niet alleen de weg maar ook de bermen zijn aangepakt. Dat vormde het startschot voor dit boek waarin de ecologie en de architectuur van de berm met elkaar worden verbonden.

In essays gaan Marion de Boo en Tijs van den Boomen in op de betekenis, de teloorgang en de kansen voor een natuurrijke en mooie berm. Michel Heesen schreef een introductie en Paul Roncken gaat in op het ontwerp voor de N329. In een Atlas van favoriete bermen worden voorbeelden van inspirerende oude en nieuwe bermen getoond. En natuurlijk ontbreken de aanbevelingen voor een natuurvriendelijk bermbeheer niet.

Nederland heeft ruim 150 duizend kilometer aan wegen en dus twee keer zoveel kilometers berm. Dat was voor mij echt een eye-opener. Dat is gewoon een landschap op zich. Als je dat goed beheert heb je zomaar een ecologische verbindingszone! Rita van Biesbergen

Teksten: Tijs van den Boomen, Marion de Boo, Michel Heesen, Paul Roncken
Fotoessay: Rita van Biesbergen
Prijs: € 24,50
Hardback: 144 pagina’s, 24 x 23 cm
ISBN 9789075271980

www.uitgeverijblauwdruk.nl/levendebermen/

Neem nu een abonnement en ontvang een exemplaar: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk

2020-11-30T16:19:43+02:0030 november 2020|Nieuws|