Tijdschrift voor de echte tuin- en groenliefhebber

Nieuws

Lianne’s Cursusdagen

Op woensdag 27 juni, 29 augustus en 5 september geeft Lianne weer dagcursussen over de prairietuin of over siergrassen. De cursussen zijn bestemd voor geïnteresseerde tuinliefhebbers, vakmensen zoals landschapsarchitecten, ontwerpers of hoveniers.

De twee cursussen zijn: Cursus over siergrassen met hun toepassingsmogelijkheden.

Programma
09.00 uur: Ontvangst met koffie of thee op de lokatie van Lianne’s Siergrassen. Vervolgens presentatie met beeld van vele verschillende siergrassen in het algemeen. Het aanbod van siergrassen is overzichtelijk ingedeeld in seizoenen, in groenblijvers, als solitairen, bodembedekkers, in de schaduw of in de zon. Omdat er een enorme verscheidenheid aan grassen is, kan men voor elk plekje in de tuin wel een passend gras vinden. De vele toepassingen van siergrassen komen aan bod zoals mogelijkheden voor in potten, langs het water, in borders of prairiebeplantingen.
12.00 uur: lunch.
13.00 tot 16.00 uur: Als Nederlandse plantencollectiehoudster van de Poaceae vertelt Lianne aan de hand van de voorbeelden in de tuin over de verschillende soorten siergrassen zoals: Panicum, Molinia, Miscanthus, Carex, Pennesetum of Sesleria. De toepassingen van siergrassen worden bekeken in de Siergrassentuin en de Prairietuin.

Open: 09.00 tot 16.00.
Start locatie: Lianne’s Siergrassen
Aantal deelnemers: 8 tot 12 personen.
Data: mogelijk op 27 juni, 29 augustus of 5 september.
Prijs: € 105,- voor een dag, inclusief entree Prairietuin, koffie, thee en lunch.
Informatie en opgave: mail naar Lianne op info@siergras.nl.

Cursus over de Prairietuin.
Programma
09.00 uur: Ontvangst met koffie of thee. Vervolgens presentatie met beeld over de prairie in het algemeen en over een aantal prairietuinen in Duitsland. De vertaling wordt gemaakt naar een Nederlandse Prairietuin. Voor- en nadelen van prairiebeplantingen komen aan bod, waar zijn ze toe te passen en hoe wordt een Prairietuin ontworpen. Combinaties van (prairie)grassen en vaste planten op basis van vorm, hoogte of kleur. Borderachtige prairiebeplantingen maar ook prairiebeplanting in mixverband. Ook wordt de aanleg en onderhoud van een Prairietuin besproken.
12.00: lunch.
13.00 tot 16.00 uur: Aan de hand van de theorie bekijken we de praktijk. Hoe zien de verschillende mogelijkheden van prairiebeplanting er uit, zit er verschil in beheer, gebruik van planten, hoogtes, kleur, etc.. Natuurlijk is er voldoende aandacht om vragen te beantwoorden of advies te geven bij het maken van een eigen Prairietuin.

Open: 9.00 tot 16.00 uur.
Start locatie: Lianne’s Siergrassen.
Aantal deelnemers: 8 tot 12.
Prijs per persoon: € 105,– voor een dag (inclusief koffie/thee, entree Prairietuin en lunch)
Data: mogelijk op 27 juni, 29 augustus of 5 september.
Informatie en opgave, mail naar Lianne op info@siergras.nl

Al meer dan twintig jaar heeft Lianne een fascinatie voor siergrassen en sinds 2007 voor Prairietuinen. Als Nederlands Collectiehoudster van siergrassen deelt ze haar kennis en passie met tuinliefhebbers. Je kunt in de Wilp terecht voor de aankoop van siergrassen en prairieplanten en/of voor het laten maken van een specialistisch beplantingsplan. Lianne geeft dagcursussen over siergrassen met hun toepassingsmogelijkheden én over het ontwerpen en aanleggen van prairietuinen.

De echte prairie
Door een bezoek aan de echte prairie in Noord Amerika ontstond in 2008 het ontwerp van de – inmiddels internationaal bekende – prairietuin. Lianne liet zich inspireren door de vorm van een eikenblad, waarin de paden soms breed, maar soms juist ook smal zijn zodat bezoekers de vele verschillende beplantingsmogelijkheden goed kunnen beleven. Lianne specialiseerde zich meer en meer in het maken van beplantingsplannen in Europese prairiesfeer. Volgens haar ligt de uitdaging in het maken van beplantingsplannen waarbij het systeem gaat werken en de planten een evenwicht met elkaar gaan vormen. Door gebruik te maken van de juiste planten, met de juiste functies op de juiste plek is er geen water, geen voeding en zijn er geen pesticiden nodig. Door het gebruik van vele planten is er een grote biodiversiteit die allerlei bijen, vlinders en hommels aantrekt. Ekologisch, duurzaam en mooi!

Nieuwe ‘Steppetuin’
De afgelopen jaren heeft Lianne vele (hoog- en middel) grasprairiegebieden bezocht in de staten Kansas, Missouri en South Dakota van Noord Amerika. Zowel in nattere als in drogere gebieden zijn planten te vinden die zich hebben aangepast aan de vaak warme zomers en koude winters en zijn daarom goed toepasbaar in onze tuinen. Denk aan Rudbeckia, Silphium, Andropogon en Echinacea. Voor het nieuwe gedeelte in haar tuin heeft ze zich juist laten inspireren door de wat lagere ‘grass and sagebrush’ steppe gebieden in de staten Nevada en Utah. Klimatologisch niet te vergelijken met Nederland maar de sfeer in die gebieden is volgens velen adembenemend te noemen. Om die sfeer te vatten is Lianne op zoek gegaan naar grassen, vaste planten en kruiden die die sfeer kunnen vangen én zich al hebben bewezen in Europa. Er worden soorten gebruikt zoals: Dianthus, Salvia, Penstemon, Ruta, Echium, Euphorbia en Poa. Soorten die in de Noordamerikaanse steppe of de australische steppe gebieden kunnen voorkomen. Daarnaast ook planten en grassen die niet op de oorspronkelijke steppe Een ander kenmerk is dat er over de beplanting heen gekeken kan worden. De uitdaging ook hier is net als in een prairietuin: het systeem van planten moet gaan werken. Polvormende blauwbladige grassen worden er gebruikt, kruidige vaste planten en spontaan uitzaaiende rechtopgaande vullers. Soorten die door het seizoen heen vorm, kleur en structuur brengen. Van vroeg tot laat in het seizoen worden er bijen, vlinders en hommels aangetrokken omdat er naast vele verschillende vroegbloeiende soorten ook vele laatbloeiende insectenlokkers gebruikt worden. Een grote belofte voor mens én dier!

MEER INFORMATIE:
Lianne Pot; specialiste in siergrassen en prairietuinen
Lianne’s Siergrassen, Jan Gosseswijk 31, 9367 TE De Wilp (Gn)
Geopend: 12 april t/m 27 oktober op do. t/m za. van 09.00 tot 17.00. Gesloten: 18 en 19 mei en de Pinksterdagen. Gratis entree siergrassentuin en collectie. Prairietuin vanaf 1 juni: € 3,50 pp.
Tel.: 0594 644263 website: www.siergras.nl www.prairietuin.nl F: liannessiergrassen

Recommended