Lianne’s Siergrassendagen

//Lianne’s Siergrassendagen

Lianne’s Siergrassendagen

Als toegift op een lang seizoen met grassen hebben we de najaarsgrassen met prachtige pluimen en aren, de herfstkleuren en later in het seizoen ook nog een sprookjesachtig wintersilhouet. Grassen zien er nu heel weelderig uit. In het najaar verkleuren veel bladeren spectaculair in verschillende tinten geel, bruin en rood. Deze eigenschappen hebben de grassen meer en meer populair gemaakt. Als veel andere planten verpieteren zijn de grassen op hun mooist! Op zaterdag 22 september is er een MARKT met medewerking van Rik Boehlé van kwekerij de ‘Beemd’ uit Warffum. Hij zal niet alleen aanwezig zijn met plantjes maar ook vertellen om 13.30 uur over Sanguisorba’s, de Strobilanthes, de Persicaria en een aantal steppeplanten. Ook is Alma Huisken van ‘De Groene Luwte’ uit Molenrij op onze markt aanwezig met o.a. vele boeken over biologisch tuinieren én koken. Op zondag 23 september geeft Lianne om 13.30 uur een miniworkshop ‘Toepassing van siergrassen in de tuin’. Na een theoretisch gedeelte zal er een siergrassenborder worden uitgezet. Vele grassen zijn in de verkoop. Beide dagen gratis entree. Geopend vanaf 09.00 uur tot 17.00 uur.

Al meer dan twintig jaar heeft Lianne een fascinatie voor siergrassen en sinds 2007 voor Prairietuinen. Als Nederlands Collectiehoudster van siergrassen deelt ze haar kennis en passie met tuinliefhebbers. Je kunt in de Wilp terecht voor de aankoop van siergrassen en prairieplanten en/of voor het laten maken van een specialistisch beplantingsplan. Lianne geeft dagcursussen over siergrassen met hun toepassingsmogelijkheden én over het ontwerpen en aanleggen van prairietuinen.

De echte prairie
Door een bezoek aan de echte prairie in Noord Amerika ontstond in 2008 het ontwerp van de – inmiddels internationaal bekende – prairietuin. Lianne liet zich inspireren door de vorm van een eikenblad, waarin de paden soms breed, maar soms juist ook smal zijn zodat bezoekers de vele verschillende beplantingsmogelijkheden goed kunnen beleven. Lianne specialiseerde zich meer en meer in het maken van beplantingsplannen in Europese prairiesfeer. Volgens haar ligt de uitdaging in het maken van beplantingsplannen waarbij het systeem gaat werken en de planten een evenwicht met elkaar gaan vormen. Door gebruik te maken van de juiste planten, met de juiste functies op de juiste plek is er geen water, geen voeding en zijn er geen pesticiden nodig. Door het gebruik van vele planten is er een grote biodiversiteit die allerlei bijen, vlinders en hommels aantrekt. Ekologisch, duurzaam en mooi!

Nieuwe ‘Steppetuin’
De afgelopen jaren heeft Lianne vele (hoog- en middel) grasprairiegebieden bezocht in de staten Kansas, Missouri en South Dakota van Noord Amerika. Zowel in nattere als in drogere gebieden zijn planten te vinden die zich hebben aangepast aan de vaak warme zomers en koude winters en zijn daarom goed toepasbaar in onze tuinen. Denk aan Rudbeckia, Silphium, Andropogon en Echinacea. Voor het nieuwe gedeelte in haar tuin heeft ze zich juist laten inspireren door de wat lagere ‘grass and sagebrush’ steppe gebieden in de staten Nevada en Utah. Klimatologisch niet te vergelijken met Nederland maar de sfeer in die gebieden is volgens velen adembenemend te noemen. Om die sfeer te vatten is Lianne op zoek gegaan naar grassen, vaste planten en kruiden die die sfeer kunnen vangen én zich al hebben bewezen in Europa. Er worden soorten gebruikt zoals: Dianthus, Salvia, Penstemon, Ruta, Echium, Euphorbia en Poa. Soorten die in de Noordamerikaanse steppe of de australische steppe gebieden kunnen voorkomen. Daarnaast ook planten en grassen die niet op de oorspronkelijke steppe Een ander kenmerk is dat er over de beplanting heen gekeken kan worden. De uitdaging ook hier is net als in een prairietuin: het systeem van planten moet gaan werken. Polvormende blauwbladige grassen worden er gebruikt, kruidige vaste planten en spontaan uitzaaiende rechtopgaande vullers. Soorten die door het seizoen heen vorm, kleur en structuur brengen. Van vroeg tot laat in het seizoen worden er bijen, vlinders en hommels aangetrokken omdat er naast vele verschillende vroegbloeiende soorten ook vele laatbloeiende insectenlokkers gebruikt worden. Een grote belofte voor mens én dier!

MEER INFORMATIE:
Lianne Pot; specialiste in siergrassen en prairietuinen
Lianne’s Siergrassen, Jan Gosseswijk 31, 9367 TE De Wilp (Gn)
Geopend: 12 april t/m 27 oktober op do. t/m za. van 09.00 tot 17.00. Gesloten: 18 en 19 mei en de Pinksterdagen. Gratis entree siergrassentuin en collectie. Prairietuin vanaf 1 juni: € 3,50 pp.
Tel.: 0594 644263 website: www.siergras.nl www.prairietuin.nl F: liannessiergrassen

2018-09-18T08:51:22+02:0018 september 2018|Nieuws|