Nationale Rotsplantendag

//Nationale Rotsplantendag

Nationale Rotsplantendag

Tijdens de Nationale Rotsplantendag op 9 april organiseert de Nederlandse Rotsplanten Vereniging (NRV) haar jaarlijkse voorjaarsmarkt; de grootste in Nederland! Kwekers en liefhebbers van heinde en ver bieden een enorm sortiment rotsplanten aan. Deze mensen delen niet alleen graag hun planten, maar ook hun kennis! Daarnaast zijn er rondleidingen (onder voorbehoud van coronamaatregelen) door de grootste rotstuin van Europa, die in deze tijd van het jaar al heel veel moois te bieden heeft. Tijdens de rondleidingen besteden we extra aandacht aan de vroege bloei van veel rotsplanten en vertellen we hoe je je tuin ook later in het seizoen mooi kunt houden.

Zijn rotsplanten alleen voorjaarsbloeiers?
Rotsplanten zijn echte voorjaarsbloeiers maar er zijn gelukkig ook soorten die later in het jaar bloeien. In de tuin zijn vroegbloeiers natuurlijk altijd leuk, maar je wilt toch ook dat er de rest van het jaar voldoende te beleven is in je rotstuin. Je kunt daarvoor gebruikmaken van minder bekende, later bloeiende soorten. Ook bladvormen en -kleuren kunnen je helpen je tuin in de rest van het jaar interessant te maken. Er is genoeg om uit te kiezen want er zijn enorm veel soorten.
De planten die wij voor het gemak allemaal ‘rotsplanten’ noemen komen uit heel verschillende streken van de wereld en hebben daarom nogal verschillende eisen. Er zijn makkelijke planten waar je je geen buil aan kunt vallen en soorten die je maar beter aan de echte liefhebbers kunt overlaten. Ze zijn allemaal te vinden op de markt.

Rondleidingen
Tijdens de rondleidingen (onder voorbehoud) om 12.00 en 14.00 uur vertelt een rondleider u onder meer hoe het komt dat veel rotsplanten zo vroeg bloeien. Hoewel de Rotstuin van de Botanische Tuinen Utrecht tot de grootste van Europa behoort, wordt duidelijk dat iedereen op een relatief klein oppervlak een boeiende rotstuin kan aanleggen die het hele jaar door mooi is, in elke tuin en op elke plek!

De markt op
De uitgebreide rotsplantenmarkt is bekend tot over de grenzen en trekt jaarlijks veel bezoekers. Hier vind je het grootste sortiment rotsplanten bij elkaar en het is zowel voor de beginnende als de doorgewinterde rotstuinier dé start van het seizoen. De verkopers zijn allemaal topkwekers op rotsplantengebied, en zelf ook enthousiaste liefhebbers die je graag adviseren en op weg helpen bij het rotstuinieren. De markt duurt van 10.00 tot 15.00 uur. Een lijst met deelnemers is half maart op de website van de Tuinen te vinden.

Corona
Op de website staan alle maatregelen en kunnen bezoekers ook een tijdslot en/of een ticket reserveren. Check altijd voorafgaand aan uw bezoek of de Tuinen open zijn en evenementen niet zijn geannuleerd.

Algemene informatie
De Botanische Tuinen Universiteit Utrecht op Fort Hoofddijk (Budapestlaan 17, Utrecht) zijn van 1 maart tot 1 december dagelijks geopend van 10.00 uur tot 16.30 uur (onder voorbehoud van coronamaatregelen). De toegangsprijzen bedragen € 8,50 voor volwassenen, € 7,- voor 65+. Voor kinderen t/m 12 jaar en houders van een Museumkaart is entree gratis. Jongeren van 13 t/m 18 jaar en houders van een U-pas betalen €3,50. De Tuinen zijn in het weekend bereikbaar met eigen vervoer en met Qbuzz lijn 28 vanaf Utrecht CS. Voor meer informatie kunt u de website raadplegen: www.uu.nl/botanischetuinen. NRV op www.nrvwebsite.nl

2022-01-13T12:05:10+02:001 april 2022|Nieuws|