Nieuwe tuin Rijksmuseum Twenthe

//Nieuwe tuin Rijksmuseum Twenthe

Nieuwe tuin Rijksmuseum Twenthe

Deze zomer maakt Claudy Jongstra de vitaliteit en de natuurlijke energie zichtbaar van kruiden en planten. Onder de noemer ‘Inner Vitality’ ontwikkelt ze voor Rijksmuseum Twenthe een nieuwe tuin en een betoverende ruimtelijke installatie van meer dan 400 m2. De natuur is op letterlijke wijze voeding én inspiratie voor het werk van Jongstra. De kruiden en planten in de nieuwe museumtuin worden door Jongstra gebruikt voor de totstandkoming van de installatie. Eindresultaat en proces zijn even belangrijk voor haar. Dat RMT beide laat zien maakt dit project uniek. De tuin en installatie zijn te zien vanaf zondag 5 juli, op voorwaarde dat het voor het museum is toegestaan open te zijn voor publiek.

Experimentele installatie
Claudy Jongstra (1963) is wereldwijd bekend vanwege haar monumentale wandtapijten en architecturale installaties van gevilte wol gekleurd met natuurlijke pigmenten. In Rijksmuseum Twenthe slaat zij een nieuwe weg in door een experimentele installatie te tonen waarin onderzoek naar de innerlijke vitaliteit van planten en kruiden centraal staat. Jongstra maakt hiervoor gebruik van zogenaamde ‘stijgbeelden’; een techniek waarbij de levenskracht van gewassen wordt vertaald in betoverende, visuele patronen. Als een hedendaagse alchemist maakt ze op poëtische wijze het belang zichtbaar van een vitaal bodemleven voor alles wat groeit.

Inner Vitality tuin
Naast de installatie ontwierp Claudy Jongstra een deel van de nieuwe binnentuin van Rijksmuseum Twenthe. Deze tuin is onder leiding van Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten in de afgelopen weken getransformeerd van een formele en versteende tuin naar een groene werkplaats, waarin wordt gewerkt met botanische materialen zoals bloemen, planten en bomen. Claudy Jongstra is de eerste kunstenaar die aan de slag gaat in dit zogenaamde ‘Groene Lab’ en bedacht in dit kader de invulling van een aantal plantvakken. In haar delen van de tuin groeien de kruiden en planten die zijn gebruikt voor de installatie, evenals de bloemen en verfplanten die Jongstra gebruikt voor het kleuren van haar wandkleden.

Fotografe Lotte Stekelenburg Rijksmuseum Twenthe

Resultaat en proces
Kenmerkend voor Claudy Jongstra is haar holistische visie op het kunstenaarschap. Eindresultaat en proces zijn even belangrijk, en zaken als duurzaamheid, biodiversiteit, en behoud van ‘secret knowledge’ nemen daarbij een centrale plek in. Daarom heeft Jongstra een eigen kudde schapen die voorziet in de wol voor haar kunstwerken en verbouwt ze op het land rondom haar boerderij in Friesland verfplanten waaruit ze natuurlijke pigmenten onttrekt. Overdracht en educatie zijn een integraal onderdeel van haar kunstenaarspraktijk, daarom worden er deze zomer in de museumtuin – als de omstandigheden het toelaten – verschillende workshops georganiseerd waarin het publiek kan kennis maken met het maakproces van Jongstra.

Over Claudy Jongstra
In 2019 werd Claudy Jongstra verkozen tot ‘kunstenaar van het jaar’. Haar monumentale installaties zijn in vele openbare gebouwen in de hele wereld te zien, van Nederland tot de Verenigde Staten. Haar kunstwerken zijn te vinden in verschillende particuliere en museale collecties zoals in het Stedelijk Museum Amsterdam, het Museum of Modern Art in New York en het Victoria and Albert Museum in Londen.
www.rijksmuseumtwenthe.nl

Fotocredits: Lotte Stekelenburg

2020-06-10T10:14:23+02:0010 juni 2020|Nieuws|