Olijfgaard op Sa Reina

//Olijfgaard op Sa Reina

Olijfgaard op Sa Reina

Het eiland Sardinië heeft het hart van menig bezoeker gestolen. Er zijn mensen die hun hele leven naar deze plek komen om van dit eiland te genieten. Eilandbewoners hebben in het algemeen al de naam eigenzinnig te zijn. Dit is een understatement als je het over de Sardijnen hebt, de oorspronkelijke bewoners van Sardinië.

Probeer hier maar niet een hotel te vinden dat voor juli opengaat, want dan pas komen de toeristen om van de beroemde azuurblauwe zee te genieten. Na een periode van luttele maanden sluiten de hotels weer. Toeristen zijn dus welkom van juli tot september, als ze op sommige idyllische plaatsen tenminste astronomische bedragen voor hun verblijf willen betalen… Toch is er vroeger in het voorjaar het nodige te beleven voor de tuin- en natuurliefhebbers. Daar hebben die latere bezoekers geen interesse in, want bij de dan heersende hoge temperaturen wordt hun aandacht volledig opgeëist door de al genoemde azuurblauwe zee, die zo kenmerkend is voor dit eiland. Ga je als groenliefhebber op pad, dan zijn er buiten de natuur ook nog de nodige parken, tuinen van buitenplaatsen en zelfs privétuinen te vinden.

GROTE MOESTUIN
Eén bezoek zal voor altijd in mijn geheugen gegrift blijven. Het ging niet eens direct om een tuin. Ik bezocht een olijfgaard, S’Ortu Mannu. Deze behoort officieel tot een grote coöperatie, Olivero Sporico. Die olijfgaard bevindt zich op een heuvelachtig terrein. S’Ortu Mannu is Sardijns voor ‘de groene moestuin’. Hier staan de grootste en oudste olijfbomen van Sardinië, zo niet van geheel Italië, op een terrein van 13 hectaren. Dit landgoed ligt aan de voet van het kasteel van Gioiosa Guardia, bij het plaatsje Villamassargia in de provincie Zuid-Sardinië. Hoe oud de bomen zijn, die hier al zo lang staan aangeplant? De leeftijd zal ergens tussen de duizend en vijftienhonderd jaar liggen. De exacte leeftijd is ergens in de mist van de tijd weggegleden. Het verhaal gaat, dat de eerste olijfbomen hier door Benedictijner monniken werden geënt en aangeplant..

Het hele verhaal lezen? Koop het lentenummer in de winkel of in onze webshop: www.tijdschriftdetuin.nl/shop/ Of neem een abonnement a € 41,95 per jaar (NL) en kies uit de volgende cadeaus: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk/
VANAF DIT JAAR OOK WEER LOS VERKRIJGBAAR IN BELGIË!

2021-04-23T11:08:39+02:0023 april 2021|Nieuws|