Opleiding Ecologisch Tuinontwerper

//Opleiding Ecologisch Tuinontwerper

Opleiding Ecologisch Tuinontwerper

In september 2019 start IPD Opleidingen met een compleet nieuwe opleiding Ecologisch Tuinontwerper. Creatief tuinontwerp en grondige ecologische kennis komen samen in één innovatieve vakopleiding. De opleiding duurt 18 lesdagen (1 dag per 2 weken) of 36 lesavonden (1 avond per week). Naast de lessen besteden cursisten tijd aan huiswerkopdrachten en theorie. Bij de start wordt de opleiding aangeboden in Utrecht en Amsterdam.

IPD Opleidingen verzorgt al jaren de opleiding Tuinarchitectuur en voegt nu de opleiding Ecologisch Tuinontwerper toe aan het aanbod. Het wordt een erkende opleiding met een NLQF-inschaling (NLQF-5, niveau associate degree).

Meteen aan de slag met tuinontwerp
Cursisten gaan vanaf de eerste les aan de slag met tuinontwerp. Ze verdiepen zich in de ecologie van tuinen en groengebieden – bodem, water, plantensoorten, biodiversiteit, groene netwerken etc. – en passen de theorie direct toe op hun eigen ontwerpen. De docent begeleidt hen bij dit proces. Ook maken ze kennis met wet- en regelgeving en manieren om draagvlak te creëren voor ecologisch tuinontwerp. Ze werken aan communicatievaardigheden en ze leren samenwerken en ondernemen.

Vraag naar tuinontwerpers met ecologische praktijkkennis
Steeds meer particulieren willen een tuin op ecologische en duurzame basis. Bij volks- en stadstuinen – en dat zijn er heel veel in Nederland – is natuurlijk tuinbeheer een groeiend thema. Ook in het bedrijfsleven, bij gemeenten en (semi-)overheidsorganisaties is er vraag naar praktisch ingestelde ontwerpers die ecologische kennis hebben én die deze vlot kunnen toepassen.

IPD richt zich met deze opleiding óók op tuinspecialisten die noodgedwongen een carrièrestap moeten zetten. Groenmedewerkers en hoveniers die kampen met fysieke problemen en lichamelijke slijtage kunnen met een overstap naar ecologisch ontwerp toch nog behouden worden voor de branche.

Nieuwe loopbaan – in de tuinbranche
IPD wil in al haar opleidingen een cursist klaarstomen voor een nieuwe stap in zijn of haar loopbaan. Zo ook bij deze ecologische ontwerp-opleiding. Een erkende specialistische Ecologisch Tuinontwerper kan aan de slag als zelfstandige of in loondienst in de tuinbranche.

Aanmelding en ingangseisen
Iedereen kan zich aanmelden voor de opleiding; wel hanteert IPD ingangseisen om aan deze cursus te kunnen deelnemen. Volgens IPD is de opleiding uitermate geschikt voor medewerkers die een aantal jaar in de tuinbranche werken en die een serieuze stap willen zetten naar tuinontwerper op ecologische basis. Ook cursisten die een carrièrestap overwegen als tuinontwerper en die een stevig studieniveau aan kunnen (hbo/wo-achtergrond) kunnen starten met de opleiding.

Ook voor enthousiaste hobby-ontwerpers
Bij de creatieve opleidingen zoals Ecologisch Tuinontwerper melden zich ook serieuze hobby-ontwerpers aan. Zij volgen de opleiding vooral uit interesse en niet per se voor hun professionele ontwikkeling. Ook deze groep is natuurlijk van harte welkom bij IPD: hoe meer enthousiastelingen zich bezighouden met duurzaamheid en ecologie, hoe beter dat is voor onze wereld.

NLQF-inschaling
De opleiding wordt op dit moment ingeschaald bij het NLQF, niveau 5 (niveau associate degree). Gedurende de opleiding en aan het eind van de cursus doen deelnemers een aantal examens. Bij een voldoende resultaat heeft de cursist de NLQF-kwalificatie Ecologisch Tuinontwerper op zak.

Over IPD Opleidingen en de initiatiefnemers
IPD Opleidingen (oorspronkelijk: Instituut voor Praktijk Diploma’s) is een bureau dat al sinds de jaren ’90 volwassenenonderwijs geeft in heel Nederland. Het instituut verzorgt klassikaal onderwijs en blended learning-opleidingen op creatief gebied, in de financieel-administratieve hoek en voor makelaars. Directeur Henk Rugenbrink en docent Jan Kees van Elsacker zijn de drijvende krachten achter deze nieuwe opleiding Ecologisch Tuinontwerper.

Docent Jan Kees van Elsacker, die zelf een tuinontwerpbureau heeft en zoveel mogelijk werkt met ecologisch verantwoorde materialen en technieken, vindt dat het onderwerp ecologie veel meer aandacht verdient in de dagelijkse praktijk van de landschapsinrichting en tuinontwerp “Het doel van de verdiepende opleiding is dat onze cursisten een tuin of groengebied zo kunnen ontwerpen en aanpassen dat deze duurzaam en toekomstbestendig wordt,” aldus Jan Kees.

Directeur Henk Rugenbrink, van huis uit bioloog, deelt deze visie: “Ik vond het inspirerend om samen met Jan Kees de opleiding Ecologisch Tuinontwerper te ontwikkelen. Een duurzame, groene wereld is iets waar ik mij graag voor inzet. Dat doe ik op deze manier. Bij IPD willen we ook altijd mensen verder brengen in hun leven. Met een betere baan heb je een beter leven, zo zien we dat. En goed onderwijs is daarvoor de basis.”

Meer informatie
U vindt meer informatie over de opleiding via www.ipd-opleidingen.nl/opleidingen/tuinarchitectuur . De opleidingslocatie in Utrecht is aan de Demkaweg 21. De opleidingslocatie in Amsterdam is aan de Jan Evertsenstraat 773.

2019-06-28T13:47:32+02:0028 juni 2019|Nieuws|