Bloembollen en bolbloemen, Nederland is er door op de kaart gezet. Maar het gaat dan meestal over de grote drie: tulp, narcis en hyacint. De rest is bijgoed. Dat klinkt behoorlijk denigrerend, zeker als je ziet welke schitterende gewassen daarbij horen.
In de haast oneindige massa bloembollensoorten dat onder de noemer ‘bijgoed’ valt, zijn gewassen te vinden die beeldbepalend zijn voor de voorjaarsflora van buitenplaatsen en parken. Er zijn ook soorten die slechts mondjesmaat worden toegepast omdat ze wat meer dan normale kweekinspanning vereisen of omdat ze volkomen onterecht niet opgemerkt worden. En dat niet omdat ze onopvallend bloeien of nauwelijks tuinwaarde zouden hebben, maar gewoon omdat ze onbekend zijn. En u kent het spreekwoord: onbekend maakt onbemind. Als zo’n soort dan ook nog eens de ongelukkige naam oude wijfjes heeft gekregen dan is het helemaal een tuinverliezer. Al jarenlang geniet ik van zo’n soort uit de underdog: Ipheion of oude wijfjes, ook wel voorjaarsster genoemd. Ik zag ze zelfs in het openbaar groen op arme zandgrond, ik had er groepen van in een goed gedraineerde rotstuin en nu heb ik ze in de tuin in zware kleigrond. Arme of rijke grond, veel of minder zon, het maakt Ipheion nauwelijks uit, mits het maar niet te nat blijft. Ieder jaar, soms vanaf midden februari en in ieder geval vanaf maart tot soms in juni staat hij uitbundig te bloeien. Ja, die naam oude wijfjes… Rita van der Zalm, de bollenkoningin die bijgoed voor de tuin door haar artikelen en lezingen echt op de kaart heeft gezet, bedacht die naam. Niet neerbuigend, maar met een knipoog naar de eenvoud en het gemak waarmee dit gewasje zich plooit naar de nukken van de tuin en hoe zij – want het is tenslotte een wijfje en dus vrouwelijk – ieder jaar weer in bloei komt.
Het hele verhaal lezen? Koop het magazine in de winkel of bestel hier via de webshop of neem een abonnement a € 48,50 per jaar en kies hier uw welkomstgeschenk: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk

Ipheion ‘Charlotte Bishop’

Ipheion uniflorum ‘Jessie’