Pioenen in overvloed

//Pioenen in overvloed

Pioenen in overvloed

Kweker en veredelaar Ruud Warmerdam. Wilt u een enkele, een half gevulde of een gevulde pioen, of misschien iets overal tussenin? Van pioenen zijn er duizenden cultivars en wat betreft bloemkleur en bloemvorm is er heel veel keus. Het zijn voor de meeste tuinen ook nog eens gemakkelijke planten, mits aan een paar voorwaarden wordt voldaan.

Paeonia 'Sky Dance'

Paeonia ‘Sky Dance’

Paeonia 'Sanctus'

Paeonia ‘Sanctus’

Onder het gebulder van Schiphol en naast het geruis van de snelwegen ligt de kwekerij van Ruud Warmerdam. Een groter contrast is nauwelijks voorstelbaar: de schadelijke neveneffecten van de moderne maatschappij en de verfijnde schoonheid van de vele pioenenrassen. Bij Ruud zitten de pioenen bij wijze van spreken in de genen, hij is de vierde generatie die ze kweekt: ‘Warmerdam zit al ruim honderd jaar in de pioenen’. Als ik Ruud op zijn kantoor de haast onvermijdelijke vraag stel welke pioen hij nu de mooiste vindt, krijg ik geen antwoord. Hij prijst de schoonheid van de ene plant, geeft hoog op van de kleur van een nieuwe cultivar uit de Lactiflora-groep en wordt haast lyrisch als hij weer een andere aanwinst noemt. Het lukt me niet hem een topper aan te laten wijzen. Als we later tussen de bloeiende planten staan, wordt het me wel duidelijk: iedere bloem heeft zijn charme en net zoals een ouder zijn kinderen allemaal even liefheeft, zo geniet Ruud van al zijn pioenen. Natuurlijk heeft hij als veredelaar de planten met onopvallende bloemen of een slechte groei al afgevoerd. Stokjes bij veelbelovende planten geven aan dat ze zijn bijzondere aandacht hebben en in de toekomst misschien het sortiment gaan verrijken.

Het hele verhaal lezen? Koop het zomernummer bij Tuincentrum Huiting, in de winkel of in onze webshop: www.tijdschriftdetuin.nl 0f neem een abonnement a 41,95 per jaar (NL) en kies uit de volgende cadeaus: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk/
VANAF DIT JAAR OOK WEER LOS VERKRIJGBAAR IN BELGIË!

Paeonia 'Red Charm'

Paeonia ‘Red Charm’

Paeonia 'Coral Sunset'

Paeonia ‘Coral Sunset’

Paeonia 'Chervonyi Vitzyla' ('Red Sails')

Paeonia ‘Chervonyi Vitzyla’ (‘Red Sails’)

Paeonia 'Lois’ Choice'

Paeonia ‘Lois’ Choice’

 

2021-06-18T11:26:09+02:0018 juni 2021|Nieuws|