Prijswinnende tuinen 

//Prijswinnende tuinen 

Prijswinnende tuinen 

Negen ervaren hoveniersbedrijven, gevestigd door heel Nederland, hebben zich verenigd onder de naam Tophoveniers. Elk bedrijf staat voor stijl, klasse en vakwerk. Sinds een aantal jaren heeft De Rooy Hoveniers zich bij dit samenwerkingsverband aangesloten. Terecht, want het feit dat zowel in 2014 als in 2018 de competitie Tuin van het Jaar werd gewonnen, bewijst hun kwaliteit.

De Rooy Hoveniers is een familiebedrijf dat bestaat sinds 1940. De huidige generatie omvat de neven Ben, de regelaar, en Günther, de ontwerper. Een team van twintig medewerkers voert de tuinontwerpen uit en verzorgt het onderhoud. Dat geldt ook voor de prijswinnende tuin van 2018, een patiotuin waarin het contrast opvalt tussen strak en natuurlijk. Günther vertelt dat de tuin vanuit de woning is ontworpen. ‘Vanuit vrijwel elke leefruimte is er jaarrond goed zicht op de tuin. De vorm is vierkant, dus werken met dieptelijnen was meteen het uitgangspunt.’ De meest opvallende dieptelijnen kregen vorm door twee langwerpige elementen van cortenstaal. Stevige ontwerpelementen waar planten voor en achter groeien om hard en zacht in harmonie te brengen. Behalve dat deze twee elementen een visuele functie hebben, kan er ook op gezeten worden. ‘Het roestbruine cortenstaal speelt het hele jaar een opvallende rol en combineert goed met de groene kleur van planten. De strak gesnoeide taxusbollen combineren er eveneens mooi mee.’ Taxus en de in de voortuin gebruikte Fagus (beuk) zijn al jaren voor de hand liggende planten om te gebruiken voor hagen, bollen en blokken. ‘Taxus heeft twaalf maanden een identieke uitstraling, Fagus verandert met de seizoenen.’ Toch onderzoekt Günther graag alternatieven die ook goed strak zijn te houden. Hij noemt liguster en Elaeagnus ebbingei (olijfwilg). ‘Mooi om structuren mee te maken, die vormen het geraamte van een tuin.’ Goede opties voor bijvoorbeeld hagen vindt hij veldesdoorn en meidoorn.

Het hele verhaal lezen? Hier vindt u alle winkels waar het magazine verkocht wordt in Nederland en België: www.tijdschriftdetuin.nl/verkooppunten/ Of neem een abonnement a € 39,95 per jaar (NL) en kies uit de volgende cadeaus: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk

2019-04-17T19:04:45+02:0017 april 2019|Nieuws|