Probeer eens een Pinus

//Probeer eens een Pinus

Probeer eens een Pinus

Over Pinus is een boek te schrijven, een dik boek. Er zijn zo’n 100 verschillende soorten die vaak ook nog eens tal van cultivars kennen. De variatie is dus bijzonder groot. In dit artikel niet meer dan een bescheiden kennismaking met als boodschap eens te experimenteren met deze ijzersterke conifeer die veel te weinig in tuinen wordt aangeplant.

Hitte, droogte, arme bodem of (zee)wind… Pinus trotseert alles. Er zijn exemplaren te vinden op rotsige berghellingen tot op grote hoogtes in jaarrond koude gebieden en er groeien soorten op kale kliffen en zanderige duinen met constant zilte zeewind. Schaduw, dat is het enige wat een Pinus liever niet heeft. Ook ongekend is de ouderdom die sommige boomvormen kunnen halen, tot wel 500 jaar. Sommige halen zelfs het tienvoudige, onderzoek heeft uitgewezen dat in de White Mountains in Californië exemplaren van P. aristata var. longaeva groeien van bijna 5000 jaar oud. Overigens zijn er naast boomvormen ook tal van (forse) struikvormen bekend en voor de rotstuin is er keuze uit een breed scala aan dwergvormen. Dat het geslacht Pinus indrukwekkend en veelzijdig is, is een understatement. Pinus kent zoals gezegd veel verschillende verschijningsvormen – te vinden van de evenaar tot boven de poolcirkel – maar het gemeenschappelijk kenmerk zijn de jaarrond groene bladeren die we vanwege de specifieke vorm naalden noemen. Die naalden – bij veel soorten met een witte lengtestreep – staan in bundels en grofweg is er een indeling te maken in soorten met twee en soorten met vijf naalden per bundel. Heel soms komen bundels van drie of vier naalden voor en de één-naaldige P. monophylla is de uitzondering binnen het geheel. Jaarrond groen betekent overigens niet saai, want in het voorjaar vallen de lichtgekleurde jonge scheuten op, als kaarsen staan ze recht op de takken. Daarnaast zijn vaak ook de bloeiwijzen kleurig, hebben de kegels sierwaarde (zie het volgende artikel in dit blad) en is er een ruime keuze in cultivars met (groen)gele, blauwgrijze of zelfs bontgekleurde naalden.

Het hele verhaal lezen? Hier vindt u alle winkels waar het magazine verkocht wordt: www.tijdschriftdetuin.nl/verkooppunten/ Of neem een abonnement a € 41,95 per jaar (NL) en kies uit de volgende cadeaus: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk/

Pinus-aristata 'Sherwood Compact'

Pinus-aristata ‘Sherwood Compact’

Pinus jeffreyi 'Misty Lemon'

Pinus jeffreyi ‘Misty Lemon’

2021-02-12T10:33:39+02:0012 februari 2021|Nieuws|