Rumphius’ Kruidboek

//Rumphius’ Kruidboek

Rumphius’ Kruidboek

Vijftien bijzondere verhalen over de Ambonese flora, botanische bekenden en curiositeiten. Rumphius’ Kruidboek is een rijk geïllustreerd botanisch meesterwerk met oorspronkelijk bronmateriaal voor liefhebbers van botanie, reizen en natuurhistorie.

Rumphius’ Kruidboek

Voor het Westen bleef de tropenflora van de Indische Archipel eeuwenlang gehuld in een dichte moessonmist. Totdat in 1654 Georg Everhard Rumpf (1627-1702), beter bekend als Rumphius, als compagniesoldaat arriveert op Ambon, het eiland waar hij tot zijn dood zal blijven. Aldaar raakt hij gebiologeerd door de bijzondere geschiedenis, geografie en fauna van dit eiland. Maar het is vooral de flora die hem intrigeert. Ondanks rampspoed en tegenslag voltooit Rumphius, na ruim veertig jaar studie, vlak voor zijn overlijden zijn botanische meesterwerk: Het Amboinsche Kruidboek (1741-50).

In Rumphius’ Kruidboek vertelt Norbert Peeters vijftien verhalen over de Ambonese flora, aangevuld met een historische, filosofische en etnografische context, en rijkelijk geïllustreerd met oorspronkelijk bronmateriaal. Lees de bijzondere verhalen achter botanische bekenden zoals kruidnagel en nootmuskaat, en maak kennis met curiositeiten waaronder het ‘gevoelige-kruid’ dat filosofen tot waanzin drijft en de ‘Maldivische cocus-noot’ die groeit aan de nestboom van de mythische Garuda. Reis met Rumphius als gids door zeegrasvelden met grazende zeekoeien, tussen de kale steltwortelwouden van mangroves, via tuinen vol kokospalmen, bananen en kenaribomen, langs klauterende klimplanten en rotanlianen in de binnenlandse bergbossen, tot het druipnatte baardmos op de bergtoppen van Ambon.

Rumphius’ Kruidboek (Paperback) € 29,95
ISBN: 9789050117470
www.knnvuitgeverij.nl/artikel/rumphius-kruidboek

Neem nu een abonnement en ontvang een exemplaar: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk

2020-09-21T12:54:08+02:0021 september 2020|Nieuws|