Schermbloemigen

//Schermbloemigen

Schermbloemigen

Een aantal soorten schermbloemigen behoort tot de meest algemene wilde planten in ons land. Het voorjaar barst pas echt los als de bermen getooid zijn met de witte schermen van fluitenkruid. Wat een feest was het weer! Enige tijd later gaat de wilde peen bloeien en ook dat is een sieraad die je niet wilt missen.

Orlaya grandiflora - Straalscherm - De Tuin in vier seizoenen 47 zomer 2024

Orlaya grandiflora – Straalscherm 

Er zijn mensen die bang zijn dat fluitenkruid in de tuin zal gaan woekeren. Die angst in ongegrond, want als je na de bloei de bloemen afmaait of afknipt verdwijnt hij van zelf weer. Fluitenkruid is namelijk, net zoals veel meer schermbloemigen, tweejarig en als hij zich niet steeds kan uitzaaien is het einde verhaal. Een opvallende eigenschap van veel soorten uit deze familie is de sterke geur die ze bij kneuzing verspreiden. Dat is vooral een afweermechanisme tegen vraat en veel herbivoren laten deze planten dan ook met rust. Die speciale geur en smaak heeft er ook toe geleid dat diverse soorten al eeuwenlang als keukenkruid in gebruik zijn. Dille en venkel zijn twee van die kruiden die vanwege de rijke bloei en het fraaie blad ook als sierplant worden toegepast.

Laserpitium siler - De Tuin in vier seizoenen 47 zomer 2024

Laserpitium siler

OPGEPAST
Bent u een wildplukker? Pas dan op met het verzamelen van schermbloemigen, want sommige soorten, zoals Conium maculatum, de gevlekte scheerling die steeds vaker in grote delen van het land in de middenberm van snelwegen te zien is, zijn dodelijk giftig. Verschillende andere soorten zijn enigszins giftig en verwarring met eetbare soorten is niet uitgesloten. Schermbloemigen hebben meestal een groot scherm met tientallen zo niet honderden bloempjes. Vaak zijn de buitenste bloemblaadjes stralend, dat wil zeggen dat de buitenste kroonbladen groter zijn dan de kroonbladen binnen in het scherm. Fraaie voorbeelden daarvan zijn Orlaya, Tordylium en koriander. Door deze stralende bloemen vallen ze beter op voor bestuivers. De bestuivers hebben het gemakkelijk, want ze kunnen landen op een groot vlak en hoeven niet de bloem in te duiken om voedsel te zoeken. De nectar is niet diep in de bloem verborgen en ook korttongige zweefvliegen kunnen erbij. Maar ook allerlei andere insecten bezoeken deze bloemen waardoor het vaak een komen en gaan van bijen, vlinders, kevers en zweefvliegen en zelfs mieren is: schermbloemigen zijn de ‘fastfood restaurants’ voor insecten. In deze plantenfamilie zitten geslachten die we op het eerste gezicht niet als schermbloemigen zouden bestempelen, want ook Eryngium en Astrantia horen tot deze familie. In dit artikel komen alleen de hoge soorten, met een scherm als een landingsplatvorm voor insecten, voor het voetlicht. In een later artikel komt nog een aantal andere soorten aan bod…

Het hele verhaal lezen? Koop het magazine in de winkel of bestel hier via de webshop of neem een abonnement a € 48,50 per jaar en kies hier uw welkomstgeschenk: www.tijdschriftdetuin.nl/welkomstgeschenk

Angelica dahurica - De Tuin in vier seizoenen 47 zomer 2024

Angelica dahurica

Angelica gigas - De Tuin in vier seizoenen 47 zomer 2024

Angelica gigas – Reuzen Engelwortel

2024-06-10T16:14:24+02:0010 juni 2024|Nieuws|